Toolkit Fettisdagen

Fettisdagen är traditionellt den sista dagen innan den kristna fastan inför påsken, då svenskar njuter av en kardemummabulle fylld med mandelmassa och vispad grädde, även känd som en semla. Numera kan du njuta av en semla i många olika former från december till april. De är inte svåra att baka, så prova och njut av andra alumner och vänner!

Syfte och målgrupper

  • Samla alumner och vänner för att njuta av läckra bakverk
  • Rekrytera nya medlemmar

Förslag på målgrupper att bjuda in

  • Alumnföreningens medlemmar
  • Alumner som ännu inte blivit medlemmar i nätverket/föreningen
  • Familj och vänner

Förslag till upplägg

  1. Välj ett datum nära Fettisdagen. Eftersom påsken varierar varje år så gör också fettisdagen det, men det kommer att vara i februari eller mars.
  2. Samla alumner, vänner och familj och baka semlor tillsammans.
  3. Det finns gott om recept online och många varianter. Vi har vårt favoritrecept på en klassisk semlor, men var gärna kreativ!
  4. Avsluta med en fika, och om ni har semlor över, ge bort dem Alla älskar en semla.
  5. Fråga deltagarna om tillåtelse och fotografera gärna ert evenemang. Skicka bilderna till info@alumni.uu.se så att vi kan dela din bakfest i våra sociala medier och inspirera andra.

Material

Kort historik

Fettisdagen infaller dagen före askonsdagen varje år, vilket innebär att datumet varierar. Förr i tiden kunde bagerierna få böter om de sålde semlor någon dag utom just på fettisdagen. Tack och lov älskar svenskar denna bulle så mycket att denna regel sedan länge har avskaffats. Nu kan du inte bara köpa en semla när som helst från jul till sen vår, men du kan hitta många olika semelvarianter, allt från semmel-wrap till "sommarsemla" med jordgubbar.

Ingredienser 25 små bullar

  • 100 g smör
  • 300 ml mjölk , 3%
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 tsp malen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 85 g socker
  • ca 500-550 g mjöl
  • 1 vispat ägg för pensling

Fyllning:

  • 200 g marsipan
  • inkråmet från bullarna
  • 100 ml mjölk
  • 300 ml vispgrädde

Dekoration

  • Florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm upp till 37 °C.
  2. Smula jästen i en skål och tillsätt kardemumman eller apelsinskalet.
  3. Tillsätt mjölkvätskan och rör om tills jästen har smält. Rör i saltet, sockret och det mesta av mjölet, men spara lite till senare.
  4. Arbeta degen i en köksmaskin i cirka 15 minuter, eller knåda så länge du kan.
    Låt jäsa till dubbelt så stor som i skålen, cirka 40 minuter.
  5. Lägg degen på ett mjölat bakbord och skär i bitar. Rulla i bullar och lägg på ugnspapper eller smörjd bakplåt. Låt bullarna jäsa till dubbelt så stor som ungefär en timme.
  6. Pensla bullarna med ägg. Baka i ugnens nedre del, vid 225 °C i cirka 8–10 minuter för stora bullar och 250 °C i 5-7 minuter för små. Låt svalna.
    Klipp av topparna på bullarna. Gröp ut mitten av varje bulle (ca 2 tsk) och smula i en skål.
  7. Riv marsipanen grovt och blanda den med smulorna och mjölken till en krämig massa.
  8. Fyll de ihåliga bullarna med denna blandning.
  9. Vispa grädden och spruta eller skeda den över fyllningen. Placera toppen på bullen och dekorera med florsocker.
  10. Servera semlan som den är eller i en djup skål med varm mjölk och malen kanel, en så kallad hetvägg.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin