Medel för Erasmusaktiviteter

Avdelningen för internationalisering utlyser härmed 100 000 kr från Erasmus+ KA131 23/25 för organiserandet av aktiviteter inom Erasmusprogrammet.

Medel har nu beviljats för maxbeloppet 100 000 kr. Därmed har nu denna ansökan stängts. Nästa ansökan öppnar 1 september 2024.

Information om utlysningen

  • Aktiviteterna som ska utföras med medlen ska ha påbörjats innan 30 juni 2024.
  • Det är möjligt att ansöka om maximalt 10 000 kr.
  • Ansökan gäller aktiviteter som främjar undervisningssamarbeten inom Erasmusprogrammet med utländska lärosäten som har Erasmuscharter
    • Aktiviteter för att främja och hantera blandad (kort) mobilitet eller utformning så kallade blandade intensivprogram (BIP) prioriteras.

BIP:ar är kortvariga studieprogram i något av länderna som ingår i Erasmus+. Programmen kombinerar en fysisk rörlighet med en virtuell inlärningskomponent. Detta kallas blandad mobilitet. De kan organiseras för studentmobilitet eller praktik, men även för medarbetarmobilitet.

BIP:ar syftar till att uppmuntra personer med färre möjligheter att delta i mobilitetsaktiviteter att delta i internationella möjligheter och göra internationaliseringsprocessen på hemmaplan enklare. Dessutom använder BIP:ar innovativa lärande- och undervisningsmetoder, bland annat i form av webbaserat samarbete.

Mer information om blandade mobiliteter och BIP:ar hittar du i EU-kommissionens dokument Blended mobility implementation guide (PDF) Pdf, 1 MB. och Higher Education Mobility Handbook (PDF) Pdf, 1 MB..

Utlysning: Medel för organisation of stay (OS) inom Erasmus+ 2023/2024 – stimulansmedel till institutioner vid Uppsala universitet för aktiviteter direkt relaterade till Erasmusprogrammet

Avdelningen för internationalisering utlyser härmed 100 000 kr från Erasmusprogrammet KA131 23/25 för aktiviteter som främjar undervisningssamarbeten inom Erasmusprogrammet med utländska lärosäten som har Erasmuscharter, under VT24. Upp till 10 000 kr per ansökan. Ansökan gäller aktiviteter som påbörjats innan 30 juni 2024.

Vid en eventuell urvalssituation kommer följande insatser prioriteras enligt ordningen nedan

  1. Aktiviteter för att främja och hantera blandad (kort) mobilitet eller att utforma så kallade blandade intensivprogram (BIP). Blandade intensivprogram är kortvariga, intensiva program som använder innovativa lärande- och undervisningsmetoder, bland annat i form av webbaserat samarbete. De intensiva programmen bör tillföra mervärde jämfört med befintliga kurser eller utbildningar som de deltagande lärosätena erbjuder och kan vara fleråriga. Blandade intensivprogram möjliggör nya och mer flexibla format som kombinerar fysisk mobilitet med en virtuell del och syftar till att nå ut till alla typer av studenter oavsett bakgrund, studieområde och studienivå.
  2. Aktiviteter för att stimulera ökad inkludering i Erasmusprogrammet. Kan vara aktiviteter som riktar sig mot en särskild grupp som idag är underrepresenterad i Erasmusmobilitet, t.ex. studenter med funktionsvariation, studenter/doktorander med barn etc. Det kan även handla om förberedande/uppföljande partnerbesök i syfte att lära sig mer om mottagandet av dessa studenter/doktorander.
  3. Aktiviteter för att främja miljövänlig mobilitet och miljöanpassning av administrativa förfaranden
  4. Aktiviteter för att stimulera doktorandutbyte och/eller lärarutbyten. Doktorander kan delta i alla mobilitetsformer (SMS, SMP, STA, STT) så exempel på aktivitet är partnerbesök för att följa upp möjligheter för doktorander att delta i längre studentutbyten. Ett exempel på aktivitet är besök vid utländskt lärosäte för att upprätta avtal för lärarutbyten.
  5. Aktiviteter för att stimulera, följa upp och kvalitetssäkra Erasmuspraktik. T.ex. kan det handla om uppföljningsbesök under/inför studenters Erasmuspraktik för att säkerställa kvaliteten på praktikperioder vid mottagande företag/organisationer. Det kan även handla om aktiviteter för inkommande Erasmuspraktikanter.

Du kan även söka medel för följande:

  • Merkostnader som uppstår för att en inkommande personal/lärare (inom ramen för Erasmus+ KA131 eller KA171) ska utföra del av personalmobilitet i Uppsala och del i Visby, exempel på merkostnader som uppstår är resa från Uppsala–Visby ToR.
  • Insatser för att synliggöra möjligheterna till utbytesstudier, utlandspraktik eller lärar-/personalmobilitet, t.ex. mässa, fika på Campus, studie- och karriärsdagar (t.ex. kostnader relaterade till att bjuda in tidigare Erasmusalumner)
  • Produktion och distribution av informationsmaterial relaterat till Erasmusutbyte
  • Förberedelse- eller välkomstaktiviteter och annat stöd för personer som deltar i Erasmusutbyte (alltså både Erasmusstudenter och Erasmuspraktikanter)
  • Förberedelser, kontroll och utvärdering av student- och lärar-/personalmobilitet (i studentmobilitet ingår både Erasmusstudier och Erasmuspraktik)
  • Bjuda hit en internationell koordinator från ett partnerlärosäte. Syftet med besöket ska vara att marknadsföra möjligheterna till utbyte med lärosätet till Uppsala universitets studenter samt diskutera och utvärdera avtalet
  • Utlandsresor (givet att UD:s avrådan till det land ni ska åka lyfts):
    • Besök vid partneruniversitet för kontroll eller utvärdering av mobilitetsaktiviteter/avtal.
    • Nätverksmöten och konferenser.

Notera att medel inte beviljas för deltagande i vetenskapliga konferenser.

Hur ansökan går till

Vi tar emot ansökningar 1 januari – 15 juni och 1 september – 30 november. Ansökan ska vara godkänd av ansvarig prefekt. Ansökan skickas in via e-post till erasmus@uu.se.

Ansökan består av följande delar:

  • Beskrivning av aktivitet/initiativ som ska genomföras. Motivera och beskriv förväntade resultat, målgrupp och förväntat antal deltagare. Beskriv även hur ni planerar att följa upp aktiviteten/initiativet.
  • En enklare budget: en specifik summa ska anges (jämna 1000-tal). Gör ett överslag och runda upp till hela 1000-tal. Om ni planerar flera aktiviteter och dessa ryms inom en totalbudget av 10 000 kr, så kan ni i en och samma ansökan söka för flera aktiviteter, var bara noggranna med att det tydligt framgår vilka aktiviteter ni söker medel för.

Bedömning och urval:

  • Vid en eventuell urvalssituation kommer ansökan kommer bedömas av en kommitté bestående av Erasmusansvarig och projektledare för utbildningens internationalisering. Även enhetschefen för enheten för internationell mobilitet kan komma att involveras.
  • Ansökan bedöms främst utifrån relevans för implementering av Erasmusprogrammet (enligt ovan given prioriteringsordning) och hur de planerade aktiviteterna förväntas bidra till Uppsala universitets internationalisering.
  • Ansökan kan komma att finansieras helt, delvis eller inte alls, beroende på relevansbedömning och konkurrenssituation.
  • Prioritet i en urvalssituation görs i första hand enligt ovan. Därefter kommer prioritet att ges till institutioner som nyligen påbörjat ett internationaliseringsarbete och/eller nyligen har tecknat eller planerar att teckna egna Erasmusavtal (alltså som tidigare inte haft egna Erasmusavtal).

Beslut ges löpande, men senast 16 juni 2024.

Rapport och uppföljning

En kortare rapport (redovisning av resultatet av aktiviteten) skickas in via e-post till erasmus@uu.se senast 31 december 2024. Redovisningen kan komma att publiceras i Medarbetarportalen. Sökande kan även komma att i olika forum ombes att berätta om de aktiviteter ni utfört inom ramen för OS-medel.

För mer information

Kontakta erasmus@uu.se.

Ansökan

Så ansöker du

  1. Fyll i Ansökan OS-medel våren 2024 (PDF) Pdf, 20 kB..
  2. Se till att ansvarig prefekt godkänner ansökan.
  3. Skicka ifylld ansökan till erasmus@uu.se.

Beskrivning

Motivera och beskriv förväntade resultat, målgrupp och förväntat antal deltagare för aktiviteten. Beskriv även hur ni planerar att följa upp aktiviteten.

Ekonomi

  • Total summa som du ansöker om.
  • Kontaktuppgifter till ekonom eller ekonomiadministratör på den sökande institutionen.
  • En enkel budget. En specifik summa ska anges. Gör ett överslag och runda upp till hela 1000-tal. Om ni planerar flera aktiviteter och dessa ryms inom en totalbudget av 10 000 kr kan du i en och samma ansökan söka för flera aktiviteter. Var bara noggranna med att det tydligt framgår vilka aktiviteter du söker medel för.

Datum

Ange datum när du planerar att utföra aktiviteten. Om du planerar flera aktiviteter ska du ange datum för den första aktiviteten respektive den sista aktiviteten.

Nästa ansökningsomgång

Nästa ansökningsomgång blir inför HT24.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin