Universitetskollegiet

Uppgifter

Universitetskollegiet utgör hörandeförsamling vid processen att ta fram förslag på rektor och utse prorektor.

Ledamöterna som representerar personer med vetenskaplig kompetens utgör valförsamling vid val av lärarledamöter i konsistoriet.

Universitetskollegiet ska beredas möjlighet att lämna synpunkter på förslag till nomineringsperson samt förslag till ordförande och externa ledamöter i konsistoriet.

Universitetskollegiet beslutar om sina egna arbetsformer.

Sammansättning

Universitetskollegiet ska bestå av 65 ledamöter. För varje ledamot ska en personlig suppleant utses som endast har närvaro- och beslutanderätt vid förfall av ordinarie ledamot.

Alla ledamöter i Universitetskollegiet

  • 36 ledamöter utses genom val inom vetenskapsområdena på det sätt som konsistoriet beslutar om. Rösträtt och valbarhet tillkommer personer med vetenskaplig kompetens (se definition 2 kap. 1 § i arbetsordningen) inom något av vetenskapsområdena. Mandaten fördelas mellan vetenskapsområdena utifrån antalet årsarbetskrafter inom gruppen personer med vetenskaplig kompetens. Ledamöter som utses inom gruppen personer med vetenskaplig kompetens utses för tre år i taget med möjlighet till en sammanlagd mandattid på nio år.
  • 18 ledamöter utses av studenterna. Doktorander ingår i denna kategori av ledamöter. Ledamöter som utses av studenter utses enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769). Ledamöter som utses av studenter utses för en mandatperiod om högst ett år i taget. Ledamöter kan omväljas.
  • 11 ledamöter utses bland övriga anställda efter nomineringsförfarande på det sätt som konsistoriet beslutar om. Dessa utses av en grupp bestående av representanter för övriga anställda. Gruppen utses på det sätt som konsistoriet beslutar om. Gruppen ska bestå av sex ledamöter och sammansättningen ska vara representativ för övriga anställda i universitetets organisation baserat på årsarbetskrafter. Mandaten i universitetskollegiet fördelas utifrån gruppen övriga anställda baserat på årsarbetskrafter. Ledamöter som utses inom gruppen övriga anställda utses för tre år i taget med möjlighet till en sammanlagd mandattid på nio år.

Personalorganisationerna har möjlighet att utse fyra personer med närvaro- och yttranderätt i universitetskollegiet. Personalorganisationerna bestämmer själva hur dessa personer utses.

Representanter i gruppen som utser ledamöter inom gruppen övriga anställda och de som utses till ledamöter i universitetskollegiet inom gruppen övriga anställda ska ha en anställning vid Uppsala universitet och inte ingå i ett vetenskapsområdes krets av personer med vetenskaplig kompetens och vara tillsvidareanställd omfattande minst 50 procent av heltidsanställning.

Universitetskollegiet väljer ordförande och vice ordförande bland ledamöterna som representerar personer med vetenskaplig kompetens. Ordförande och vice ordförande väljs för tre år med möjlighet till omval i ytterligare tre år.

FOLLOW UPPSALA UNIVERSITY ON

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin