Idéutvecklingsprogrammet

Hållbara transporter, en modell för ökat medborgarinflytande, eller ett nytt grepp för att förebygga psykisk ohälsa? Som forskare skapar du ny kunskap som kan hjälpa till att lösa små och stora problem i samhället. Lär dig mer om idéutveckling och utforska den innovativa potentialen i din forskning under fyra frukostseminarier!

Kvinna som ler och har händerna i luften
En grupp människor framför ett blädderblock
Kvinna i profil som ler och lyssnar

Programmet innehåller: Fyra frukostseminarier. Eget arbete mellan seminarierna och individuell feedback på ditt arbete från rådgivare vid UU Innovation. Total tidsåtgång för programmet är ca 10 timmar.

Plats och tid: Fysiska träffar. Samtliga seminarier startar kl. 08.30 och äger rum i UU Innovations lokaler, Dag Hammarskjölds väg 38 i Uppsala Science Park. Första och sista seminariet pågår 1,5 timmar och avslutas 10.00. Andra och tredje seminariet pågår 1 timme och avslutas 09.30.

Kostnad: Programmet är kostnadsfritt.

Begränsat antal platser: Programmet har 12 platser

Vem kan ansöka? Forskare vid Uppsala universitet, Högskolan i Gävle och Högskolan Dalarna (från doktorand till professor) som vill utforska potentialen i sin idé.

Efter programmet: Du kommer ha ökat dina kunskaper om de första stegen i en idéutvecklingsprocess och fått större insikt om potentialen i just din idé, och vad som gör den till något av värde för dina tänkta användare eller kunder. Du kommer dessutom ha bättre förståelse för hur din idé behöver utvecklas från att gå från ett spännande forskningsresultat till en praktisk lösning. Du kommer att veta vilket stöd du kan få från UU Innovation och ha möjlighet att söka 50 000 kronor i bidrag för att fortsätta utveckla din idé.

Datum för programmet som går i maj

Ansökan har stängt.

Seminarier på onsdagar följande datum:

  • 8 maj (08.30-10.00)
  • 15 maj (08.30-09.30)
  • 22 maj (08.30-09.30)
  • 29 maj (08.30-10.00)

Få koll på din innovativa idé

Idéutvecklingsprogrammet är utvecklat för dig som vill utforska potentialen i en innovativ idé baserad på din forskning. Du behöver inte ha testat att utveckla en idé innan, utan i programmet tar vi de första stegen tillsammans.

Under programmet får du hjälp att undersöka din idé ur flera perspektiv för att kunna definiera vad det är som gör den till något av värde för dina tänkta användare eller kunder. Du får också lära dig hur du kan presentera din idé på ett sätt så att dina åhörare förstår och vill veta mer.

Du får chansen att träffa forskare från andra områden än ditt eget, och som dessutom kan bidra med kreativa perspektiv och inspel. Du får också träffa rådgivare från UU Innovation som kommer att ge dig individuell återkoppling på ditt arbete med din idé.

Vill du fortsätta jobba med din idé efter programmet slut så erbjuder vi dig möjligheten att söka upp till 50 000 kronor i bidrag för att kunna utvärdera idén närmare.

Idéutveckling i programform

Programmet passar dig som vill komma igång med idéutveckling från forskning och som gärna gör det tillsammans med andra. Du ser dessutom en poäng i att få en fokuserad start.

Vårt erbjudande om individuell rådgivning finns alltid, och du kan kontakta oss när helst du vill få hjälp att börja utveckla en idé. Så vill du hellre ta det i egen takt kan vår individuella rådgivning passa dig bättre.

Har du frågor eller funderingar om vad som blir bäst för dig, tveka inte att höra av dig till oss!

Mejla UU Innovation

I den här korta videon hör du Hillevi Englund, affärsrådgivare vid UU Innovation, berätta om idéutvecklingsprogrammet och varför det kan vara en god idé att ansöka.

Videon innehåller även filmklipp från ett av programmets fyra seminarier.

Röster om programmet

Maria Vrettou och Natalia Calvo Barajas

I början behöver man verkligen en knuff och praktisk vägledning. Programmet ger en smidigare start på din innovationsprocess och hjälper till att motivera dig att fortsätta arbeta med din idé. Det handlar om att skapa en plan och förstå hur man ska gå vidare med sin idé.

Maria Vrettou, forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa och Natalia Calvo Barajas, forskare vid institutionen för informationsteknologi gick Idéutvecklingsprogrammet tillsammans hösten 2023.

Läs intervjun med Maria och Natalia.

 

Porträttbild av Maria Vrettou och Natalia Calvo Barajas

Nima Rafati

Precis som frön så kräver idéer omsorg. Utan en djupare förståelse för de principer som styr deras tillväxt kan dessa tankefrön få svårt att blomma. Att skaffa sig rätt kunskaper blir därför avgörande.

I Idéutvecklingsprogrammet utrustades deltagarna med grunderna för utvärdering av affärsidéer. Programmet visade sig vara oerhört givande och erbjöd ett koncist men ändå omfattande innehåll som lade en solid grund för att förstå kärnan i att utforska affärsidéer. De korta och effektiva frukostseminarierna skapade en vänlig atmosfär som uppmuntrade till aktivt engagemang och gjorde det möjligt för deltagarna att lära sig, fråga och interagera inte bara med föreläsaren utan också med andra medarbetare vid UU Innovation. Jag tycker programmet är ovärderligt för alla som vill fördjupa sig i att utforska sina idéer.

Nima Rafati, bioinformatiker vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi. Gick Idéutvecklingsprogrammet hösten 2023.

Porträttbild av Nima Rafati

Fyra frukostseminarier

  1. Utforska din idé
    Vid första tillfället kommer vi att guida dig genom processen att identifiera behovet din innovativa idé möter. Vem skulle dra nytta av din lösning? Vi kommer att hjälpa dig att tydligt definiera din målgrupp och förstå deras problem och behov. Genom att analysera detta kommer du bättre kunna avgöra om din idé har potential att fylla ett faktiskt behov hos målgruppen.

  2. Få koll på alternativen
    Andra gången vi träffas är det dags att titta närmare på vilka alternativ du behöver kunna jämföra dig med och, på ett eller annat sätt, överträffa. Hur hanterar målgruppen sitt problem idag? Vi hjälper dig att utforska befintliga alternativ, deras kostnader, och vilka fördelar och nackdelar de har. Genom att förstå vilka alternativ som står till buds för din målgrupp, får du en bättre insikt i hur din idé kan differentiera sig och erbjuda något unikt.

  3. Skapa en attraktiv lösning
    Nu när du har insikt i problemet du vill lösa, vilken målgruppen är och vilka alternativ som finns är det dags att fokusera på din egen lösning. Hur kan du anpassa din lösning för att ännu bättre möta behovet? Hur kan du beskriva din lösning för att framhäva fördelarna? Vi diskuterar även hur du kan kommunicera din idé på ett sätt som engagerar olika målgrupper.

  4. Presentation och framtidsutsikter
    Under det avslutande seminariet får du möjlighet att öva på att presentera din idé med utgångspunkt från den struktur vi har arbetat med och den information du har samlat in och bearbetat. Efter din presentation kommer du att få konstruktiv återkoppling, och sedan riktar vi blicken framåt! Vi kommer även att diskutera möjligheten att söka finansiering på upp till 50 000 kronor för att ytterligare utveckla din idé. Dessutom kommer vi att informera om chansen att delta i vårt mentorprogram som ett sätt att stärka både din idé och ditt nätverk utanför akademin. Till det avslutande tillfället bjuder vi dessutom in en gäst som delar med sig av sina erfarenheter och de steg hen har tagit för att omvandla forskningsresultat till en innovativ lösning.
Vit kopp fylld med kaffe
Röd mugg med tepåse

Intresserad av idéutvecklingsprogrammet?

Vill du veta när ansökan öppnar nästa gång? Hör av dig till oss så får du en påminnelse när det är dags att söka till nästa omgång av programmet.

Mejla din intresseanmälan

Kom ihåg att du alltid kan kontakta oss för att komma igång med utvecklingen av din idé! Vi erbjuder personlig rådgivning året runt.

Kontakt

Har du frågor om programmet eller vill du diskutera en idé?

Mejla oss på innovation@uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin