Delpension

Delpensionsavtalet upphör att gälla från och med 2024-01-01, mer information om detta finns på Statens tjänstepensionsverks (SPV) webbsida.

Det finns dock övergångsbestämmelser som innebär att möjligheten till delpension finns kvar för de som är född 1965 eller tidigare. För dessa gäller nedan bestämmelser.

Anställda vid Uppsala universitet som är födda 1965 eller tidigare har möjlighet att ansöka om delpension från och med den månaden du fyller 61 år och längst till och med månaden före den då du fyller 65 år. Detta enligt det centrala kollektivavtalet Avtal om delpension för arbetstagare hos staten.

Du har rätt, men inte skyldighet, att stanna kvar i anställningen till utgången av den månad då du fyller 69 år enligt 32 a § Lag om anställningsskydd (LAS).

Villkor för att kunna söka delpension är att du innan arbetstidsförminskningen ska ha haft pensionsrätt enligt svenskt kollektivavtal, inte nödvändigtvis statligt, i sammanlagt 120 månader. De 120 månaderna behöver inte vara sammanhängande.

Arbetstiden kan som mest minskas med 50 % av ordinarie heltidsarbete.

Din tjänstepension från arbetsgivaren påverkas inte om du går i delpension. Däremot påverkas den allmänna ålderspensionen i och med att det bara är den faktiska tiden som du arbetar som är pensionsgrundande. Delpensionen ger inte tillskott till vare sig inkomstpensionen, premiepension eller tilläggspensionen.

Det åligger dig som medarbetare att själv informera dig om de ekonomiska konsekvenserna av ett beslut om delpension. Kontakta Statens tjänstepensionsverk (SPV) för att få svar på hur din pension påverkas.

  • Ansökan om delpension bör skickas in med god framförhållning så att arbetsgivaren kan planera verksamheten.
  • Beslut om delpension kommer att fattas tidigast sex månader innan du önskar påbörja din delpension.
  • Om delpension beviljas kan den påbörjas snarast förutsatt att det fungerar för verksamheten, dock senast sex månader efter det att beslut om delpension fattats.
  • HR-direktören fattar beslut om delpension ska beviljas eller inte.

Så här gör du

  • Ansök på blanketten Ansökan om delpension, länk i högerspalten.
  • I samband med ansökan ska blanketten Arbetstidsschema vid koncentrerad deltid fyllas i, länk i högerspalten. Ett aktuellt arbetstidsschema är viktigt för att HR-avdelningen ska kunna göra en riktig bedömning av din årsarbetstid och semesterfaktor. Arbetstidsschema förnyar du varje kalenderår och när det sker någon förändring under året.
  • Ansökan och arbetstidsschema lämnas vidare, enligt nedan, för att få ansökan tillstyrkt eller avstyrkt. Därefter skickas handlingarna till HR-avdelningen.

Professorer: Prefekt och fakultetsnämnd tillstyrker eller avstyrker ansökan med motivering.

Universitetslektorer: Prefekt och vicerektor/dekanus tillstyrker eller avstyrker ansökan med motivering.

Övriga anställda: Prefekt/motsvarande tillstyrker eller avstyrker ansökan med motivering.

För kombinationstjänster gäller att överenskommelse måste träffas mellan beslutande vid universitetet och berörd sjukvårdshuvudman. Av överenskommelsen ska bland annat arbetstidens förläggning, omfattning av ledighet, finansiering samt arbetsuppgifter framgå.

  • Om din delpension beviljas lämnas din ansökan och ditt arbetstidsschema till löneenheten. Löneenheten fyller i uppgifter för beräkning av pensionsunderlag och skickar därefter handlingar till SPV. Du och din prefekt/motsvarande får kopia på beslutet.
  • Om din delpension inte beviljas skickas ansökan tillbaka till dig med kopia till prefekt/motsvarande.

  • I största möjliga utsträckning ska en anställds önskemål om delpension tillmötesgås.
  • Varje delpensionsansökan ska bedömas individuellt med utgångspunkt från verksamhetens behov och krav, de ekonomiska förutsättningarna och till den anställdes situation. Om verksamhetens behov och krav uppfylls och de ekonomiska förutsättningarna finns, ska vidare minst ett av nedanstående villkor finnas för att ledigheten ska beviljas.
    • Delpensionen underlättar kompetensöverföring till exempel genom att ny medarbetare kan anställas och introduceras.
    • Delpensionen innebär att annan kompetens kan rekryteras.
    • Delpensionen innebär att den anställde inte behöver ersättas med annan anställd i den omfattning som delpensionen avser.
    • Delpensionen tar hänsyn till personliga skäl som till exempel hälsoskäl och som innebär att den anställde bedöms kunna arbeta kvar till ordinarie pensionsålder. Delpension ska dock inte beviljas när det finns skäl för sjukskrivning/sjukersättning.
  • Du som önskar delpension måste acceptera att eventuellt behöva byta arbetsuppgifter och/eller förlägga din arbetstid i enlighet med verksamhetens behov. Om du har ett chefsuppdrag kan det innebära att det inte går att kombinera med delpension. Arbetsuppgifter och villkor ska diskuteras innan ansökan. Beslut fattas av arbetsgivaren efter samråd med dig. I förekommande fall ska förhandling med berörd arbetstagarorganisation ske.
  • Det är inte tillåtet att förvärvsarbeta under tiden du har delpension annat än i mycket begränsad omfattning om arbetsgivaren godkänner det. Du har en skyldighet att underrätta arbetsgivaren om eventuellt förvärvsarbete och/eller bisyssla.
  • Beslut om delpension och dess omfattning gäller fram till ordinarie pensionsålder, 65 år. Arbetsgivaren kan endast i undantagsfall ompröva ett beslut om delpension om medarbetaren begär det och chefen tillstyrker. Beslut om delpension kan också omprövas om den missbrukas. Vid förändringar meddelar HR-avdelningen detta till SPV.

Syftet med delpensionsavtalet som Arbetsgivarverket tecknade med de fackliga organisationerna är att öka möjligheterna för äldre anställda att arbeta kvar till ordinarie pensionsålder, som enligt pensionsavtal PA16 är 65 år. Om de tidiga pensionsavgångarna minskar underlättas bland annat kompetensöverföring i samband med generationsväxling. Om du har för avsikt att fortsätta arbeta på deltid efter att du fyllt 65 år behöver du ansöka om ledighet för att stödja ett längre arbetsliv. Delpensionen upphör från den månad du fyller 65 år, men du kan ansöka om ålderspension.

Delpension ska inte betraktas som alternativ till sjukpension. Du som av medicinska skäl behöver nedsättning av arbetstiden ska ansöka om sjukersättning hos Försäkringskassan. Om Försäkringskassan beslutar om sjukersättning kan du ansöka om sjukpension hos SPV.

Om du uppbär sjukpension enligt PA91 eller PA03 med 50 procent eller mera kan du inte beviljas delpension. Delpensionsavtalet kräver att arbetstagare arbetar minst 50 procent av normal heltid. Har du beviljats delpension enligt PA03 (eller PA91) och därefter får sjukpenning eller sjuklön behåller du däremot den beviljade delpensionen. Det kan i sådana särskilda fall vara möjligt att kombinera delpension med sjukersättning och sjukpension.

Arbetsplatsen (institutionen/motsvarande) betalar kostnaden för delpension. 50 % av delpensionskostnaden finansieras genom omställningsmedel enligt lokalt kollektivavtal om lokala omställningsmedel.

I normalfallet tillämpas sedvanlig individuell lönesättning vid lönerevision. Lönesättningen sker på sakliga grunder och i enlighet med riktlinjer för lönesättning vid Uppsala universitet.

Ändras lönen ändras delpensionen proportionellt. HR-avdelningen meddelar förändringen till SPV.

Kontakt

SPV - tel: 020-51 50 40, e-post: kundservice@spv.se
Pensionsmyndigheten - tel: 0771-776 776

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin