Befordran och meritering

På vetenskapsområdet för medicin och farmaci lämnas ansökan om befordran till professor in under november månad. Sista dag för ansökan är 30 november.

Du ansöker via universitetets rekryteringssystem. Be om en länk för ansökan genom att skicka ett e-brev till:

Vetenskapsområdet har fastställt kriterier för befordran. Samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att befordran ska kunna ske. Kriterierna för befordran anges i Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci.

Det finns särskilda riktlinjer för ändring av lön vid befordran.

Du ansöker om befordran till universitetslektor via universitetets rekryteringsssystem. Be om en länk för ansökan genom att skicka ett e-brev till:

Docenter är en integrerad del av lärarkåren

I högskoleförordningen finns inte några föreskrifter om antagning av docenter. Docenterna är inte anställda av universitetet men utgör en integrerad del av respektive fakultets lärarkår, vars uppgift är att bedriva såväl forskning som undervisning. Innehavaren av en docentur måste därför ha både vetenskaplig och pedagogisk kompetens samt en tillräckligt nära anknytning till vetenskapsområdet.

Med docenturen följer rättigheter och skyldigheter

Docenter har rätt att bedriva forskning knuten till vetenskapsområdet. Vetenskapsområdet har rätt att kräva docentens medverkan i undervisning, i handledning, i betygsnämnd, som sakkunnig, som fakultetsopponent samt i arbetsgrupper rörande forskning och utbildning.

Om det är till nytta för verksamheten vid fakulteten samt om den sökande är behörig sker antagningen efter ansökan. Antagningen vid Uppsala universitet är inte tidsbegränsad.

Ansök om docentur

För att få ansöka om docentur ska du ha genomgått pedagogiska kurser motsvarande fem veckor, inklusive högskolepedagogik och handledning.

Hitta relevanta kurser vid Uppsala universitet här

Ladda upp din ansökan med bilagor digitalt i universitetets e-rekryteringssystem. Be om en länk genom att skriva till: docentur-medfarm@uu.se.

Obs! Ansökan ska vara inkommen senast fjorton dagar före planerat sammanträde i docenturkommittén.

Din ansökan ska innehålla

  • anknytning till vetenskapsområdet
  • CV
  • publikationslista
  • självständighetsbiografi
  • bibliometrisk sammanställning
  • forskningsplan
  • egna forskningsanslag
  • referentuppdrag
  • handledning
  • tidigare pedagogisk verksamhet.

Bilagor till din ansökan

Bifoga följande bilagor till din ansökan:

  • Ditt personbevis.
  • Intyg från godkänd pedagogisk grundkurs.
  • Intyg från övriga godkända kurser.
  • Om det är aktuellt: Utbildningsbevis om formell pedagogisk utbildning och ansökan om att få tillgodoräkna pedagogisk kurs motsvarande fem veckor.
  • Redogörelse för undervisningserfarenhet (enligt mall).
  • Prefektens yttrande/sakkunnigutlåtande (inkl. förslag på extern sakkunnig).
  • Intyg från din arbetsgivare att denna tagit del av ansökan och stöder den. Det ska även framgå i en separat skrivelse att arbetsgivaren är införstådd med ämnesföreträdarens specifikation.
  • Till ansökningar från kliniska institutioner ska ett rapportkort med förslag till poängfördelning bifogas (underskriven av berörda prefekter).
  • Vid överflyttning: kopia av docentbevis.
  • 10 artiklar som PDF.

Du kan ansöka om att bli excellent lärare vid vetenskaps­området för medicin och farmaci vid Uppsala universitet om du är tillsvidareanställd forskande lärare (universitetsadjunkt, universitetslektor eller professor) vid vetenskapsområdet.

Du kan också söka om du är anställd av Region Uppsala – eller annan huvudman – men är mycket aktiv inom undervisning och forskning vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci.

Det finns tillfälle att ansöka en gång per år och det blir utlyst via våra interna kommunikationskanaler. Ansök genom att genom att fylla i det KURT-formulär du hittar i utlysningstexten.

Ansök om att bli antagen som excellent lärare

Om excellenta lärare

En excellent lärare är inte bara en skicklig och omtyckt lärare i undervisningssituationen. Det är också en person som har en vetenskaplig kompetens inom sitt eget forskningsämne samt inom pedagogik och didaktik. Den excellenta läraren är en pedagogisk ledare som utvecklar sin egen och universitetets undervisning samt bedriver ett aktivt kvalitetsarbete.

Som excellent lärare har du inte bara gedigna meriter. Du har också förmågan att analysera dem och beskriva dem på ett sådant sätt att det blir tydligt, för både sakkunniga och bedömargruppen, att du har en högre nivå av pedagogisk skicklighet som tydligt skiljer sig från grundnivån inom de beskrivna kriterierna i Riktlinjer för antagning av excellent lärare.

Se antagna excellenta lärare vid de farmaceutiska och medicinska fakulteterna

Hur bedömargruppen för antagning av excellent lärare arbetar

Bedömningen görs utifrån de inkomna skriftliga underlagen från den sökande och de skriftliga yttrandena från sakkunniga. Den utgår från Riktlinjer för antagning av excellent lärare (MEDFARM 2012/1254) och Meritportföljer (MEDFARM 2018/277).

Vad din ansökan ska innehålla

Din ansökan ska innehålla en redogörelse på maximalt 25 000 tecken (inklusive blanksteg) över hur du uppfyller kriterierna för att bli antagen som excellent lärare. Du ska beskriva och resonera kring din pedagogiska praktik och hur den förhåller sig till aktuell pedagogisk och ämnesdidaktisk forskning.

Det räcker inte att beskriva vad du har gjort och hur du har gjort det. Som excellent lärare förväntas du också kunna reflektera över varför du har gjort på ett visst sätt och vad det fått för resultat samt placera det i ett större perspektiv. Du ska också visa hur du använder teorier från den pedagogiska litteraturen med exempel från ditt eget arbete.

  • En fullständig merit- och tjänsteförteckning sammanställd i enlighet med Meritportföljer.
  • En pedagogisk meritportfölj sammanställd i enlighet med samma riktlinjer.
  • Intyg från en pedagogisk ledare, till exempel studierektor, programsamordnare, ordförande i programkommitté eller motsvarande, som styrker din pedagogiska gärning.
  • Intyg från prefekt och/eller verksamhetschef, med uttryckt stöd för din ansökan.
  • Relevanta bilagor av betydelse för din ansökan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin