Alumnverksamhet

Inom Uppsala universitet anordnas en rad alumnaktiviteter. Alumner bjuds in att gästföreläsa och vara mentorer, alumnföreningar anordnar after work, internationella ”chapters” firar Valborg och alumner deltar på studenternas arbetsmarknadsdagar.

Många aktiviteter anordnas bäst ”av alumner för alumner”, andra fungerar bäst programvis. Några aktiviteter bör ordnas fakultets- eller universitetsövergripande och vissa projekt drivs bäst av studenter. Kansliet stöttar och samordnar verksamheten, dels för att skapa överblick, dels för att förenkla för alumner och studenter att ta del av vad som erbjuds.

På denna sida finner du intern information och dokument om alumnverksamheten vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Information riktad till fakultetens alumner samlas på fakultetens externa webbplats.

Alumnerna, studenterna och universitetet har mycket att vinna på att ha en väl fungerande alumnverksamhet, bland annat för näringslivsanknytning, rekrytering och stolthet för programmet och yrket.

Har du bra exempel på vad just ni jobbar med? Hör i så fall gärna av dig till kansliets alumnsamordnare.

För att alumnerna ska kunna nås behöver deras kontaktuppgifter vara aktuella. De behöver därför registrera sig i alumnnätverket. Uppmana gärna nuvarande studenter och doktorander att registrera sig!

Kansliet för teknik och naturvetenskap har en samordnare för alumnfrågor, vars ansvarsområden framgår nedan. Det finns också en lathund för alumnarbete och i dokumentbiblioteket finner du en rad dokument kopplade till alumnverksamheten.

Alumnsamordnarens roll

Alumnsamordnaren ansvarar för eller stöttar med följande uppgifter:

  • fakultetsövergripande strategier och rutiner
  • samordning av aktiviteter inom fakulteten
  • sökningar i alumnnätverket och på LinkedIn
  • samordning och genomförande av alumnenkäter
  • vissa fakultetsövergripande aktiviteter
  • fakultetens terminsvisa alumnnyhetsbrev
  • fakultetens alumnrelaterade närvaro på LinkedIn
  • fakultetens alumnwebbsida

Hör gärna av dig till alumnsamordnaren om du behöver kontaktuppgifter till alumner eller om du vill diskutera tankar och idéer.

Lathund

Lathunden för alumnarbete (kräver inloggning med mailadress och lösenord A) innehåller:

  • förslag på aktiviteter för lärare, institutioner, programansvariga och studievägledare
  • tips på hur alumner kan kontaktas
  • översikt över fakultetens alumnarbete.

Stödmaterial för att anordna ”mini-mentorsprogram”

Det finns även stödmaterial för att anordna ”mini-mentorsprogram” (kräver inloggning med mailadress och lösenord A), där studenter får träffa alumner. Välj ut delar som passar er verksamhet eller använd materialet som det är.

Universitetsgemensam alumnverksamhet

All universitetsövergripande alumnverksamhet samordnas av avdelningen Development Office. De sköter universitetets externa alumnwebbsida, administrerar alumnnätverket och dess föreningar samt ger övergripande stöd till institutioner och program.


Utåt beskrivs alumnnätverket som "ett globalt nätverk för alla tidigare studenter och medarbetare vid Uppsala universitet. Nätverket är din möjlighet att hålla kontakten med universitetet och tidigare studiekamrater, men också att hitta nya vänner och ge tillbaka till ditt alma mater." Den beskrivningen baseras på att vi via alumnnätverket bjuder in alumner till olika aktiviteter och att det finns ett flertal fristående alumnföreningar som har sina medlemsregister i alumnnätverket.

Alumnnätverket är samlat i ett CRM-system från Microsoft Dynamics kopplat till Ladok och folkbokföringsregistret. Det gör det möjligt att ta fram aktuella e-postadresser till alumner sorterat på program, bostadsort, examensår och mycket annat. Fakultetens alumnsamordnare hjälper gärna exempelvis programansvariga, studievägledare och institutioner att söka fram listor, samt stöttar kåren. Alumnnätverket är baserat på samtycke och personuppgifterna hanteras enligt gällande regler. Nätverket ses över årligen och alumner vars epost-adress studsar får ett postalt utskick med uppmaning att uppdatera sina uppgifter eller bli bortrensade.

Som ett led i utvärderingen av fakultetens utbildningar genomför kansliet för teknik och naturvetenskap program- och institutionsspecifika enkäter riktade till fakultetens alumner. Programmen och institutionerna involveras i arbetet och har möjlighet att lägga till program- och institutionsspecifika frågor.

Sammanställningar från tidigare alumnenkäter (kräver inloggning som universitetsanställd):

processbild över utvärderingar

Utvärdering av utbildningsprogram inleds med nybörjarenkät, följs upp av programenkät och avslutas med alumnenkät. För forskarutbildningen används de universitetsgemensamma handledar- och doktorandenkäterna.

Målbilderna togs fram i fakultetskansliets alumnprojekt och i arbetet förtydligades även de möjligheter som finns för alumner, studenter och fakulteten. Dessa presenterades vid ett fakultetskollegium och finns att läsa i dokumentbiblioteket.

En intern målbild för alumnarbetet (kräver inloggning med mailadress och lösenord A)

Kortfattad målbild

Vår vision med alumnarbetet är att fullända vår uppgift som Alma Mater och skapa en livslång relation med våra alumner som stärker båda parter.

Mer utförlig målbild

Vår uppgift som Alma Mater är att skapa en livslång relation med våra alumner som stärker båda parter.

Vi uppnår detta genom högklassiga utbildningar och genom att låta alumner vara en självklar del i det arbete vi utför inom utbildning, forskning och samverkan.

Vi synliggör alumner i vår verksamhet så att våra studenter och doktorander på ett naturligt sätt ser universitetet som en del i sitt livslånga lärande och gärna vill ge tillbaka.

Dokumentbibliotek

Alla dokument kopplade till alumnverksamheten finns att ta del av i dokumentbiblioteket (kräver inloggning med mailadress och lösenord A). Välkommen in att botanisera bland mappar och filer.

färgglada böcker i en lång bokhylla.

Kontakt

Alumnsamordnare Maja Garde Lindholm

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin