Olika utbildningsmöjligheter för naturvetare

Vad är ett kandidatprogram och vad är skillnaden mellan det och ett masterprogram? Behövs båda delarna för att få ett jobb efter avslutad utbildning eller bara om jag vill forska vidare?

Kandidatprogram

Under de två första åren på kandidatprogrammen får du smakprov på olika områden för att du ska hitta det du tycker är mest intressant. Därefter kan du specialisera dig mot ditt intresse och uppnå en djup förståelse inom ditt område. Efter tre år kan du ta ut en kandidatexamen. Beroende på vad du har riktat in dig på är du redan nu attraktiv på arbetsmarknaden och kan välja att börja arbeta direkt. Se alla naturvetenskapliga kandidatprogram.

Master- och magisterprogram

Efter en kandidatexamen kan du välja att läsa vidare ett eller två år på ett magister- eller masterprogram vid Uppsala universitet eller något annat lärosäte i Sverige eller utomlands. Efter en magister-/masterexamen kan du gå ut på arbetsmarknaden med en än mer unik och efterfrågad specialisering. Efter en masterexamen har du även möjlighet att utbilda dig på forskarnivå. Se alla master- och magisterprogram inom naturvetenskap.

Fristående kurser

Vägen till examen kan gå via ett utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv kombinerar. Det är ingen skillnad mellan en examen som består av fristående kurser och en examen som bygger på ett program. Det som skiljer sig är vägen dit.

Utbildning på forskarnivå

Efter masterexamen kan du gå en utbildning på forskarnivå. Uppskattningsvis fortsätter 20–40 procent av våra naturvetarstudenter, beroende på ämnesområde, med utbildning på forskarnivå, som även kallas doktorandutbildning. Det är som regel en betald utbildning på två år (licentiat) eller fyra år (doktor) där doktoranden ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning av en forskare. Projektet är ofta del av ett större forskningsprojekt där man arbetar ihop med flera forskare och doktorander. En godkänd doktorsexamen är högsta möjliga utbildningsexamen i Sverige.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin