Elin Svedin berättar om jobb efter studierna

Porträttfoto på Elin Svedin

Hej Elin! Du har ju nu jobbat som sakkunnig inom policy på läkemedelsindustrins branschorganisation, Lif, sedan mars 2020. Berätta, hur kändes det att börja jobba på riktigt?

– Jag var förväntansfull och entusiastisk inför att börja jobba efter examen. Idag är det precis ett år sedan jag började och jag hann njuta av ca 1-1,5 vecka på kontoret med alla kollegor innan det var dags att skapa sig ett hemmakontor. Det har varit både roligt och lärorikt att börja jobba på riktigt efter examen. Jag lär mig nya saker hela tiden och får känna att jag bidrar och gör nytta.

Vad hade du för bild av yrket när du valde att bli det och hur stämde det med verkligheten?

– Jag hade en ganska generell bild av yrket. Jag kunde läsa att vår bransch var bred och att det fanns en stor variation av möjligheter i framtiden men jag förstod inte riktigt vad det innebar. Jag hade en bild av att jag kunde välja mellan att jobba som klinisk farmaceut, jobba på apotek eller på labb men jag hade inte en susning om att jag kunde hamna där jag är idag.

Vad är det roligaste med att jobba som farmaceut?

– Jag jobbar nog inte riktigt som en ”klassisk” farmaceut, då jag jobbar för läkemedelsindustrins branschorganisation, Lif, med digitaliseringsfrågor och e-hälsa samt med produktutveckling av läkemedelsportalen Fass. Det är inte riktigt något man får lära sig om på apotekarprogrammet. Det absolut roligaste med mitt jobb är variationen av arbetsuppgifter och att samverka med andra professioner. Jag lär mig nya saker och utvecklas hela tiden. Jag hoppas och tror att det kommer fortsätta på den vägen!

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Det må låta klyschigt men ingen dag är den andra lik. Jag börjar oftast dagen med att besvara mail och göra en omvärldsbevakning – läsa nyhetsbrev, artiklar, rapporter etc. om senaste nytt inom läkemedel, hälso- och sjukvård, digitalisering och e-hälsa. Sedan väntar ofta ett digitalt mötesmaraton.

– Vi har interna möten inom organisationen med olika utvecklingsprojekt för Fass; möten med våra medlemsföretags digitaliseringsexperter där vi diskuterar frågor vi kan driva gemensamt, samt externa möten med samarbetspartners eller andra aktörer som kan vara både svenska, nordiska eller internationella. Vi får inte glömma obligatorisk lunchpromenad med någon bra podcast i lurarna. Därefter kanske jag deltar på ett webbinarium/konferens som handlar om e-hälsa, dataanalys eller digitalisering inom hälso- och sjukvård.

– Slutligen skriver jag ihop minnesanteckningar från ett möte, förbereder en powerpointpresentation jag ska hålla eller annat skrivjobb. Mellan detta sker mailkorrespondens, kommunikationsinsatser, kommentera någon skrivelse/dokument, skicka ut mötesinbjudningar och för det krävs en hel del kaffe!

Har du någon nytta av det som kanske kunde upplevas som lite mer teoretisk delar i utbildningen?

– Absolut. Även fast jag inte dagligen jobbar med farmacirelaterade frågor har jag med mig en stadig ryggsäck med kunskap och ett helhetstänk i läkemedelskedjan från läkemedel till patient. Framför allt skulle jag säga att teorin från utbildningen är viktigt i det arbetet jag gör på Fass, som tillhandahåller läkemedelsinformation till hälso- och sjukvårdspersonal inklusive apotekspersonal och patient. Det är av stor vikt att information, material och funktioner är korrekta för att patienterna ska få en korrekt läkemedelsbehandling.

Vad är det jobbigaste/svåraste med yrket?

– I det stadium jag befinner mig i just nu är nog det svåraste att få grepp om hela Life science-Sverige som vi ju är en del utav och hela tiden hålla koll på vad som är nytt eller på gång. Dels att greppa det på en generell nivå, dels där det behövs ytterligare detaljkunskap.

Vad finns det för möjligheter att gå vidare och utvecklas i din karriär?

– Jag har stora förhoppningar om att jag kan fortsätta utvecklas hela tiden, bygga på mitt nätverk och att det kommer att hjälpa mig att ta mig framåt i en karriär inom Life science.

Är det något du skulle vilja göra annorlunda om du gjorde om utbildningen?

– Jag skulle ha ställt fler frågor och interagerat mer med föreläsarna. Utöver det, bara att försöka njuta av studietiden i stort ännu mer! Uppsala som studentstad är unik!

Är det något mer du skulle vilja säga till den som funderar på att börja plugga till farmaceut/ apotekare eller till den som ska söka sitt första jobb?

– Till den som funderar på att plugga till apotekare – go for it! Det är en otroligt bra och bred utbildning med stora valmöjligheter efter examen. Gå på alla föreläsningar och workshops etc. så får du mycket ”gratis” inför tentan. Ta chansen att engagera dig på studentkår eller nation under studietiden också – ha roligt och börja bygga på ditt nätverk.

– Till den som ska söka sitt första jobb – grattis till examen! Nu börjar arbetslivet och du har alla möjligheter att få ett spännande jobb. Håll utkik på LinkedIn eller andra jobbportaler och våga nyttja ditt nätverk – skriv en annons och be gamla kursare om tips.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin