Masterprogram i digital humaniora

120 hp

Utbildningsplan, HDH2M

Kod
HDH2M
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 7 juni 2022
Diarienummer
HISTFILFAK 2022/68
Ansvarig fakultet
Historisk-filosofiska fakulteten
Ansvarig institution
Institutionen för ABM

Behörighetskrav

Kandidatexamen med ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne som huvudområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Syfte

Genom programmet förvärvar studenterna en systematisk förståelse för digital humaniora samt kunskaper och färdigheter för att självständigt formulera och lösa problemställningar med fokus på digital humaniora. Efter genomgången utbildning ska studenterna ha tillägnat sig kunskaper som krävs för kvalificerat arbete inom verksamheter och organisationer där digitalisering och förmedling av information, dokument och kultur förekommer.

Mål

Kunskap och förståelse

Studenterna ska efter att ha fullföljt utbildningen kunna:

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet och avsevärt fördjupade kunskaper inom vissa delområden inom digital humaniora,
  • självständigt och med utgångspunkt i ett vetenskapligt kritiskt förhållningssätt sammanfatta och redogöra för aktuella forsknings- och utvecklingsarbeten inom huvudområdet,
  • uppvisa en mycket god kunskap om och förståelse för vetenskapliga metoder som används inom digital humaniora.

Färdighet och förmåga

Studenterna ska efter att ha fullföljt utbildningen kunna:

  • kritiskt och systematiskt söka och bearbeta information och därmed inhämta ny kunskap,
  • analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer relaterade till digital humaniora som verksamhetsfält,
  • självständigt, kritiskt och kreativt identifiera och formulera för området relevanta frågeställningar;
  • planera och genomföra kvalificerade uppgifter på ett sätt som bidrar till kunskapsutvecklingen inom området samt utvärdera detta arbete,
  • kommunicera muntligt och skriftligt i för området relevanta sammanhang, även internationella, och då klart redogöra för såväl slutsatser som den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa,
  • delta i forsknings- och utvecklingsarbete inom området digital humaniora eller i annan kvalificerad verksamhet inom området.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Studenterna ska efter att ha fullföljt utbildningen kunna:

  • göra bedömningar som tar hänsyn till i det enskilda sammanhanget relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter inom olika verksamheter relaterade till digital humaniora,
  • göra bedömningar som tar hänsyn till etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • redogöra för vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används,
  • identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Programmets uppläggning

Masterprogrammet är tvåårigt och kurserna inom programmet ges på halvfart eller helfart.

Under år ett läses åtta obligatoriska kurser omfattande totalt 60 hp med huvudområdet digital humaniora. Under år två läses en obligatorisk projektkurs med möjlighet till praktik (7,5 hp) samt en obligatorisk masteruppsatskurs (30 hp), båda med huvudområdet digital humaniora. Därtill läser studenten under år två valbara kurser om 22,5 hp inom universitetets utbud av sökbara kurser, till vilka studenten ansöker och antas i mån av behörighet och tillgång på plats.

Studierna under år 2 utgör en tydlig progression på studierna under år 1. Progressionen utgörs av breddning och avsevärt fördjupade kunskaper genom examensarbete i digital humaniora.

Undervisning

Undervisningen på masterprogrammet ges på engelska. Formerna för undervisning och examination, vilka anges i respektive kursplan, varierar och är anpassade till respektive kurs.

Undervisningen består vanligen av föreläsningar, seminarier, övningar och handledning. Övningar, seminarier och handledning är obligatoriska om ingenting annat anges i kursplanen.

Examen

Programmet leder till en filosofie masterexamen med huvudområdet digital humaniora.

För masterexamen krävs fullgjorda 120 högskolepoäng med minst 60 högskolepoäng med huvudområdet digital humaniora inklusive ett självständigt examensarbete omfattande 30 högskolepoäng.

Övriga föreskrifter

Masterexamen i digital humaniora ger behörighet att söka till utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap vid Institutionen för ABM under förutsättning att tillgängliga valbara programkurser i biblioteks- och informationsvetenskap (omfattande totalt 22,5 hp) läses, samt att masteruppsatsen skrivs med en för forskningsämnet relevant inriktning och handledare.

Masterexamen i digital humaniora tillsammans med kandidatexamen i huvudområdet arkeologi ger behörighet att söka till utbildning på forskarnivå i arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antik historia under förutsättning att tillgängliga valbara programkurser i arkeologi (omfattande totalt 22,5 hp) läses, samt att masteruppsatsen skrivs med en för forskningsämnet relevant inriktning och handledare.

Masterexamen i digital humaniora tillsammans med kandidatexamen i huvudområdet antikens kultur och samhällsliv ger behörighet att söka till utbildning på forskarnivå i antikens kultur och samhällsliv vid Institutionen för arkeologi och antik historia under förutsättning att tillgängliga valbara programkurser i antikens kultur och samhällsliv (omfattande totalt 22,5 hp) läses, samt att masteruppsatsen skrivs med en för forskningsämnet relevant inriktning och handledare.

Masterexamen i digital humaniora tillsammans med kandidatexamen i huvudområdet konstvetenskap ger behörighet att söka till utbildning på forskarnivå i konstvetenskap vid konstvetenskapliga institutionen under förutsättning att tillgängliga valbara programkurser i konstvetenskap (omfattande totalt 22,5 hp) läses, samt att masteruppsatsen skrivs med en för forskningsämnet relevant inriktning och handledare. I nuläget kan dock inte garanteras att dessa kurser ges på engelska, varför denna övergångsmöjlighet begränsas till studenter som kan svenska.

Masterexamen i digital humaniora tillsammans med kandidatexamen i huvudområdet textilvetenskap ger behörighet att söka till utbildning på forskarnivå i textilvetenskap vid konstvetenskapliga institutionen under förutsättning att tillgängliga valbara programkurser i textilvetenskap (omfattande totalt 22,5 hp) läses, samt att masteruppsatsen skrivs med en för forskningsämnet relevant inriktning och handledare. I nuläget kan dock inte garanteras att dessa kurser ges på engelska, varför denna övergångsmöjlighet begränsas till studenter som kan svenska.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin