Masterprogram i religionsvetenskap

120 hp

Utbildningsplan, RRE2M

Det finns en senare version av utbildningsplanen.
Kod
RRE2M
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 11 mars 2011
Ansvarig fakultet
Teologiska fakulteten
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Beslut och riktlinjer

ÖVERGRIPANDE SYFTE

Programmet syftar till att ge studenten ökad förmåga att självständigt, kritiskt och professionellt arbeta med religionsvetenskapliga frågeställningar i inom olika yrkessektorer i samhället, exempelvis skola och utbildning, kyrkor och samfund, offentlig kultur och samhällsdebatt. Programmet syftar vidare till att ge studenten fördjupande kunskaper om och förmåga att tillämpa religionsvetenskapliga teorier och metoder, samt till att ge erfarenhet av egen forskning.

INRIKTNINGAR

Programmet har fyra sökbara inriktningar, som motsvarar huvudområdena inom programmet. För att vara behörig till inriktningen skall det självständiga arbetet i kandidatexamen ha skrivits inom samma huvudområde, eller bedömas motsvara ett arbete inom samma huvudområde. De fem inriktningarna är

- Religionshistoria och Religionsbeteendevetenskap

- Bibelvetenskap

- Kyrko- och missionsstudier

- Tros- och livsåskådningsvetenskap

UTBILDNINGSMÅL

Efter avslutad magisterexamen förväntas studenten kunna:

-Övergripande syfte

Programmet syftar till att ge studenten ökad förmåga att självständigt, kritiskt och professionellt arbeta med religionsvetenskapliga frågeställningar i inom olika yrkessektorer i samhället, exempel-vis skola och utbildning, kyrkor och samfund, offentlig kultur och samhällsdebatt. Programmet syf-tar vidare till att ge studenten fördjupande kunskaper om och förmåga att tillämpa religionsvetenskapliga teorier och metoder, samt till att ge erfarenhet av egen forskning.

Inriktningar

Programmet har fyra sökbara inriktningar, som motsvarar huvudområdena inom programmet. För att vara behörig till inriktningen skall det självständiga arbetet i kandidatexamen ha skrivits inom samma huvudområde, eller bedömas motsvara ett arbete inom samma huvudområde. De fyra inriktningarna är

- Religionshistoria och Religionsbeteendevetenskap

- Bibelvetenskap

- Kyrko- och missionsstudier

- Tros- och livsåskådningsvetenskap

Utbildningsmål

Efter avslutad magisterexamen förväntas studenten kunna:

- självständigt identifiera och argumentera för vad som är centrala frågor inom ett religionsvetenskapligt område

- självständigt avgränsa, utforma och utföra en forskningsuppgift

- följa utvecklingen och forskningen inom ett religionsvetenskapligt område och i det internationella vetenskapssamhället

- tillämpa relevanta metoder inom det religionsvetenskapliga området och självständigt författa och försvara en vetenskaplig uppsats som ger ett nytt bidrag till kunskap och forskning inom ett kunskapsområde

-kommunicera avancerad religionsvetenskaplig kunskap med en icke-akademisk målgrupp i både tal och skrift

Efter avslutad masterexamen skall studenten därutöver kunna:

- med hög grad av självständighet identifiera och formulera religionsvetenskapligt relevanta problem

- med hög grad av självständighet avgränsa, utforma och utföra en forskningsuppgift med re-levans inom området och den valda problemställningen

- syntetisera religionsvetenskaplig kunskap från olika områden och visa hur sådan kunskap kan vara relevant ur ett samhällsperspektiv

PROGRESSION I UTBILDNINGEN

Progression beskrivs som

- ökad kompetens inom ett religionsvetenskapligt område

- ökad förtrogenhet med och användning av vetenskaplig teori och metod inom ett religionsvetenskapligt ämne i utbildning på forskarnivå

- ökad förmåga att kommunicera vetenskapliga resultat i det internationella vetenskapssam-hället

- ökad självständighet och fördjupade analytiska och teoretiska insikter

- ökad förmåga till syntes av kunskap

STUDIEGÅNG

Programmet inleds med den övergripande kursen Vetensskapsteori och metod, 7,5 hp.

Registreringsanmälan för ny kurs får ske då högst en tidigare kurs är oavslutad. Om flera kurser är oavslutade kan dispens medges för registreringsanmälan på ny kurs av studievägledare. För tillträde till kurser på D2-, E och E2-nivå krävs dessutom godkänt resultat på närmast föregående kurs enligt anvisningar i respektive kursplan.

I mån av plats inom institutionens kurser är det tillåtet att registreringsanmäla sig för mer än 30 hp per termin. Vidare kan en student i mån av plats läsa ytterligare kurser utöver de högskolepoäng som fordras för teologie masterexamen, utan att ansöka om antagning till fristående kurs. Enbart studier motsvarande 120 hp kan räknas in i teologie masterexamen.

För tillträde till det självständiga arbetet för magisterexamen (magisteruppsats – D2) fordras studier om minst 15 hp och för tillträde till det självständiga arbetet för masterexamen (masteruppsats E el. E2) krävs studier om minst 30 hp inom det kunskapsområde där det forskningsämne är förlagt och som uppsatsen skall författas inom. Dessutom krävs minst 35 hp studier för magisteruppsats och 75 hp studier för masteruppsats på avancerad nivå.

Om antalet sökande till en kurs inom programmet överstiger antalet platser på kursen sker urval. I urvalet rangordnas de sökande utifrån antalet tidigare avklarade/tillgodoräknade högskolepoäng i utbildningen. Tillträde till kurs kan även medges studerande som inte helt uppfyller ovan nämnda villkor enligt närmare bestämmande av teologiska fakultetsnämnden.

Behörighetskrav

Bibelvetenskap: Kandidatexamen med bibelvetenskap med språklig inriktning som huvudområde eller motsvarande utländsk examen. Dessutom gymnasiekurs Sv B/Sv2 B eller motsvarande.

Kyrko- och missionsstudier: Kandidatexamen med kyrko- och missionsstudier som huvudområde eller motsvarande utländsk examen. Dessutom gymnasiekurs Sv B/Sv2 B eller motsvarande.

Religionshistoria och Religionsbeteendevetenskap: Kandidatexamen med religionshistoria som huvudområde eller religionsbeteendevetenskap som huvudområde eller motsvarande utländsk examen. Dessutom gymnasiekurs Sv B/Sv2 B eller motsvarande.

Tros- och livsåskådningsvetenskap: Kandidatexamen med tros- och livsåskådningsvetenskap som huvudområde eller motsvarande utländsk examen. Dessutom gymnasiekurs Sv B/Sv2 B eller motsvarande.

Programmets uppläggning

KURSER SOM INGÅR I PROGRAMMET

Det religionsvetenskapliga masterprogrammet inleds med en allmän kurs i metod och vetenskapsteori om 7,5 hp. Programmet fortsätter därefter med studier inom de fem religionsvetenskapliga områdena: Religionshistoria och Religionsbeteendevetenskap, Bibelvetenskap, Kyrko- och missionsstudier, Tros- och livsåskådningsvetenskap och Yrkesrelaterad religionsvetenskap. Studiet sker på denna nivå genom ett fritt val 7,5, 15- eller 30-högkolepoängs kurser på D- och E-nivå. Studenten kan efter studier om 60 hp på masterprogrammet avsluta sina studier med en magisterexamen. Sammanlagt läser magisterstudenter 52,5 hp och masterstudenter 112,5 hp efter den inledande gemensamma kursen om 7,5 hp. Den allmänna kursen i metod och vetenskapsteori om 7,5 hp kan i examen placeras inom valfritt område. Kursen kan ingå i huvudområdet i de fall detta anges i kursplanen för huvudområdet.

Inom magisterstudentens inriktning skall studierna omfatta minst 30 hp, vilket innebär avslutade studier på D- nivå (eller motsvarande) inom det aktuella området. Detta utgör utbildningens huvudområde.

Inom masterstudentens inriktning skall studierna omfatta minst 60 hp, vilket innebär avslutade studier på D och E-nivå (eller motsvarande) inom det aktuella området. Detta utgör studentens huvudområde.

Yrkesrelaterad religionsvetenskap kan inte utgöra huvudområde i masterprogrammet i religionsvetenskap, utan enbart utgöra biområde.

I studierna kan även ingå en eller flera kurser om sammanlagt 30 hp av de fristående ämnesövergripande kurser som anordnas av teologiska institutionen, där det i kursplanen anges att kursen i fråga kan ingå i masterprogrammet.

Studier motsvarande 15 hp för magisterstudenter och 30 hp för masterstudenter får utgöras av kurser från grundnivå.

Programmet avslutas med ett självständigt arbete om 15 hp för magisterstudenter och för masterstudenter med ett självständigt arbete om 30 hp eller två självständiga arbeten om 15 hp vardera. Den avslutande magister- och masteruppsatsen skrivs enskilt i ett forskningsämne inom det område som utgör studentens huvudområde.

Examen

Programmet leder fram till Teologie magisterexamen, 60 högskolepoäng, eller Teologie masterexamen, 120 högskolepoäng.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin