Bostad och ekonomi

Det finns många praktiska saker som du behöver ordna med innan du börjar dina studier. Här hittar du några användbara tips om bostad, ekonomi och försäkringar.

Finansiera din utbildning

Det vanligaste sättet att finansiera studier är med statliga studiemedel som du söker via CSN, Centrala studiestödsnämnden.

CSN:s webbplats

Om du blir sjuk

Kom ihåg att anmäla sjukdom till Försäkringskassan och CSN. Anmäl även om du inte kan studera på grund av vård av sjukt barn.

Är du orolig över din studentbudget? Det finns knep som kan hjälpa dig att hålla ordning på din ekonomi.

Termos istället för köpkaffe. Efter en lång dag med studier känns det bra att unna sig något. Istället för att köpa en dyr latte, ta med dig en termos med kaffe och njut när kaffesuget kommer.

Planera dina inköp och storhandla. Det är vid småhandlingen som pengarna drar iväg. Gör en matsedel för veckan och skriv ner vad du ska köpa. Har du inte tillgång till bil? Ingen fara. Kollektivtrafiken stannar precis vid de stora matbutikerna utanför city. Och du kan ju alltid cykla.

Matlådor är ett bra sätt att få ner matkostnaderna. Laga och frys ner. I en kyl med jämn temperatur på runt 4–5 grader håller sig en sluten matlåda i 4–5 dagar utan problem. Ibland finns inte orken för att laga mat kvällen innan och du köper lunch i caféet där du pluggar istället. Men det är rena döden för plånboken – många bäckar små blir stora bäckar till slut. Både du och din plånbok blir glada över hur mycket pengar du sparar om du käkar matlådelunch.

Handla inte hungrig. För då är du ju faktiskt sugen på allt. Håll dig till din lista så minskas småköpen.

Student-kund. Flera butiker har medlemskap med erbjudanden för studenter. På vissa matbutiker kan du sätta in din budget på ett bankkort, så ser du hur mycket du har kvar för varje vecka.

Kurslitteratur kan bli dyrt men har du tur finns det att låna på bibliotek eller köpa begagnat. På nätet finns en rad sidor som handlar med begagnat men kolla även med studenter som tidigare gått de kurser du ska läsa. Köp böcker i andra hand. Ta möjligheten att låna kurslitteratur eller använda läsplatser på biblioteken.

Jobba på nationen ger kanske inte alltid den bästa lönen men du får gratis mat och du får arbeta med trevliga människor.

Studieavgifter

Högskolestudier i Sverige är kostnadsfria för personer som är medborgare i EES eller Schweiz. Andra måste betala studieavgift. Men det finns undantag. Se antagning.se.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin