Studera och bo i Uppsala

Uppsala är studentstaden framför andra, med unika och fantastiska traditioner. Det är inte konstigt alls då studenter sedan 1477 har varit en del av staden. Det är också en stad som växer i takt med massor av jobbmöjligheter.

Uppsala är ett av Europas största tillväxtområden med 2 500 nystartade företag varje år. Staden växer så det formligen knakar och närheten till jobb, till Stockholm och till Arlanda–och också hela världen– gör Uppsala till en levande storstad och även välkänd som en unik studentstad. Universitetet är ständigt närvarande i byggnader, traditioner, tankar och rykte. 

Ett unikt studentliv med plats för alla studenter

Omslag podd studier och studentliv

En podd om livet som student

Universitetet är en stor del av staden Uppsala, välkommen hit - välkommen hem som mottot i staden lyder. Uppsala är en plats som lockar många olika studenter tack vare sitt breda utbud av studentlivet. Oavsett vem du är så finns det något här för dig. Som student i Uppsala får du ett unikt studentliv, minnen och vänner för livet. Du kan välja att engagera dig på campus, nationer, kårer, olika föreningar och mycket mer. 

Livet som student i Uppsala

Lyssna på några studenters upplevelser i avsnittet "Att flytta ensam till Uppsala" i podden Studier & Studentliv.

Du hittar också fler avsnitt om livet som student vid Uppsala universitet. Du får höra hur andra studenter upplever sin studietid och få olika tips och råd kring studier och studentstaden Uppsala. 

Hur är det att vara student vid Uppsala universitet?

Instagram logotypPå vår Instagramkanal @uppsalastudent får du följa flera av våra studenters vardag. Där får du veta lite mer om hur det är att vara student i Uppsala och även lite tips på allt som handlar om studier och studentliv.

Sista april i Uppsala- inställt

Studenter i farkost på forsränningen på sista april

I år är en annorlunda vår. Vi kan inte träffas på samma sätt som vi brukar. Vi håller avstånd, för att hjälpa alla i vårt samhälle att komma igenom en svår utmaning. I den rådande situation vi befinner oss i kan inte Sista april-firandet i Uppsala genomföras på traditionsenligt sätt. 

Campus

Ditt campus är din arbetsplats. Här möts lärare, studenter och forskare i kreativa miljöer. Varje campus är anknutet till ett eller flera specifika utbildningsområden. Uppsala universitet har elva campus i Uppsala och ett på Gotland.

Campus
Karta och film: Lär känna ditt campus

Campus Blåsenhus interiör

Idrott och motion

Idrottande studenter i en idrottshall

Vill du idrotta och motionera i din studentstad? Här hittar du idrottsanläggningar, sportklubbar och motionsföreningar. Är du elitidrottare kan du få vägledning och stöd för att kunna kombinera studier och elitidrott.

Kulturliv

Mumier, trädgårdar, dinosaurier, gamla böcker, bra musik och vacker konst - upplev kulturlivet vid Uppsala universitet! Som student får du fri entré till universitetsmuseerna samt fri entré eller studentrabatt vid många av universitetets musikevenemang.

Museiföremål faraomask

Akademiska ceremonier och högtider

Studenter på flotte i Uppsalas forsränning Fyrisån

Inom Uppsala universitet finns en mängd gamla traditioner, symboler och högtider som levt vidare och är en naturlig del av det akademiska Uppsala idagStudentlivet i Uppsala är rikt på alla akademiska traditioner. Här kan du få en inblick i de vanligaste och få veta mer om vad de innebär.