Plugga på Gotland, och upplev sainhaust

Gotland off season är något alldeles speciellt, framför allt när sainhaust smyger sig på. Eller senhösten, för dig som inte pratar gutamål till vardags.

På Gotland studerar ungefär 1 300 studenter och en tredjedel av Uppsala universitets institutioner finns representerade. En av dessa är Institutionen för speldesign, som har en av universitetets mest populära utbildningar. Det tvärvetenskapliga upplägget gör att du som väljer att plugga här inte bara kommer nära dina kursare, du får även jobba med människor från helt andra utbildningar än din. Andelen internationella studenter är hög, här hittar du inte bara vänner från hela Sverige utan från hela världen.

Alla delar av universitetet finns på bekvämt gångavstånd. Runt hörnet håller Gotlands studentkår Rindi till och arbetar aktivt för att din studietid och fritid ska bli så bra som möjligt. Lika nära hittar du Almedalsbiblioteket, som har både kurslitteratur och platser att plugga på. Visste du att det är ett kulturellt centrum där både utställningar, skrivargrupper, föreläsningar och diskussionsgrupper ryms? Hållbarhet och hållbar utveckling har en central roll på Gotland och finns med som ett genomgående tema i många av utbildningarna, ja det genomsyrar faktiskt det mesta. Att platsen är en ö gör dessa frågor än mer aktuella och tydliga.

Visby är och har alltid varit en smältdegel och vart du än vänder dig finns intressanta restauranger, mysiga caféer, bagerier och butiker. Men våga upptäcka mer. Leta dig utanför ringmuren och låt naturen ta dig med storm. Kargt, blåsigt, öppet, stenigt, grönt, havsnära och alldeles underbart. Här finns hundratals mer eller mindre undangömda platser för den sprudlande äventyrslystne, eller för den mer stillsamme botanikern. Raukarna får du så klart inte missa, Hoburgsgubben är den i särklass mest kända men det finns ett tjugotal fler om du skulle bli raukfanatiker. Karlsöarna bjuder på ett rikt fågelliv och varje år vallfärdar kitesurfare till Norra Fårö för att tämja Östersjöns vågor. I den gotländska naturen finns smultronställen för alla smaker. Oavsett om du läser speldesign, systemutveckling eller lärarprogrammen här finns det närvarande. Något som inte går att ta på som blir en del av dig. Det Gotland som format idéer, människor och sten i tusentals år.

Studenter på en isig pir i Visby.