Plugga, häng eller jobba

Nationerna i Uppsala har en historia som går tillbaka till 1600-talet, och brukar än idag beskrivas som kärnan i Uppsalas studentliv. Nationsnamn som Smålands, Norrlands och Göteborgs har sin förklaring i att studenterna förr i tiden grupperade sig efter var de kom ifrån. Det finns 13 nationer som alla har sin egen prägel och atmosfär, och så länge du är medlem vid en nation har du tillträde till alla nationer. Skulle du ångra ditt val av nation går det självklart att byta, och om du har svårt att bestämma dig kan du faktiskt välja att gå med i flera.

Nationslivet i Uppsala är någonting helt unikt och fantastiskt att uppleva. Bredden, traditionerna och utbudet i studentlivet är det största i Sverige. Allting på nationerna drivs helt av studenter för studenter och du kan själv jobba i baren, servera på stora middagar, eller varför inte sitta i stipendienämnden eller i biblioteksutskottet. Vad du än vill göra erbjuder nationerna dig en plats att utvecklas på alla möjliga sätt, utan krav på förkunskaper.

Alla nationer kan erbjuda bostäder, idrottsföreningar, stipendier, orkestrar, körer och mängder av andra typer av aktiviteter att engagera sig i. Nationerna är fulla av liv och du kan lätt hitta något som just du brinner för eller är intresserad av.

Det ordnas dessutom massvis med olika typer middagar. Allt från enkla bjudningar i källaren till överdådiga och pampiga baler. Den mest kända är Vårbalen, då samtliga nationer fyller sina största festsalar med frack- och långklänningklädda studenter. Denna bal har varit en given tradition sedan 1800-talet. Vanligast är dock så kallade gasquer, trerättersmiddagar med klädkod, ofta mörk kostym eller motsvarande, som är fyllda med tal, sång och underhållning. Alla nationer har sina egna traditionella gasquer. Några exempel på dem är Skelettgasquen på Östgöta nation och Göteborgs nation som har en maskeradgasque, Lambskallegasquen på Gotlands där det serveras kokt lammskalle, och Kroppkakegasquen på Kalmar nation. Det finns också vissa middagar som alla nationer har, till exempel Reccegasquen där nationerna välkomnar de nya studenterna till Uppsala.

Se till att hålla koll på nationerna när du väl börjat plugga. Det händer alltid massor med saker. Du kommer inte bli besviken.

Glada studenter på fest