”Uppsala har 13 fritidsgårdar 2.0”

Var ska jag plugga? Vad ska jag plugga? Ska jag ens plugga? Frågorna var många… Släktingar och vänner som redan hade valt sin väg gav mig många tankar och idéer om vilka möjligheter som fanns. För mig blev det egentligen en uteslutningsmetod. Jag fokuserade på vad jag tyckte var roligt och var alternativen var flest, för även om jag visste på ett ungefär vad jag kunde tänka mig att syssla med i framtiden, så vet en ju aldrig. Uppsala som studentstad hade funnits på min mentala karta hela tiden, men det var kombinationen av bredden universitet erbjöd och en ännu större bredd i studentlivet som låg till grunden för mitt beslut.

Väl inne i studierna insåg jag snabbt att ”här vill jag bli kvar”. Då pratar jag inte om utbildningen, även om den också var bra, det var allt det andra. Studentlivet!

Att förklara studentlivet, inte minst nationerna, i Uppsala för en som inte testat på det själv är inte helt lätt. Lite förenklat kan det förklaras som att Uppsala har 13 fritidsgårdar 2.0. Fritidsgårdar som har alltifrån restaurangverksamhet, barer, klubbverksamhet, idrottsföreningar, körer, orkestrar, you name it. Men det som var och är ännu bättre är att om det är något du saknar, får du möjligheten att starta det du vill ägna dig åt. Att engagera sig i dessa verksamheter är något du som student inte bör missa. Har du någonsin velat testa på att jobba i restaurang eller bar? Sköta musiken på en nattklubb som tar hundratals personer? Eller varför inte anordna en idrottstävling för alla studenter i staden? Try it, you might like it. Till råga på det får du göra det med andra personer, likasinnade eller inte.

Det roligaste är faktiskt just att få umgås och arbeta ihop med personer du troligtvis aldrig skulle stött på annars. Personer från andra städer, andra länder, som pluggar helt andra utbildningar, personer som helt enkelt upplevt andra saker än du själv. Det utbytet är ovärderligt.

Många av de personer jag ser som mina absolut närmaste vänner nu några år efter jag slutat plugga, lärde jag känna under mina tre år i Uppsala. Och vad är det värsta som kan hända? Att du inte trivs med din utbildning? Då är det bara att byta, det är inte svårare än så. För studentstaden Uppsala, den kommer du inte vara missnöjd med, det lovar jag.

Porträttfoto av Daniel Hartman.