Allt löser sig om du ligger i lite

Det hjälper att vara lite kreativ när det kommer till att leta boende i Uppsala och det gäller att börja letandet tidigt. 

Studentkorridor

Att bo i korridor är ett bra sätt att komma in i studentlivet. Där får du ett eget möblerat rum och delar kök och ibland även vardagsrum med andra studenter. Det är många gamla studenter som får något drömmande i blicken när korridorsfest förs på tal.

Inneboende

Om du skulle kunna tänka dig att bo inneboende hos någon är detta kanske det lättaste sättet att hitta en bostad på. Oftast är det familjer eller personer som hyr ut ett rum i sitt hus eller lägenhet. Kanske kan du tänka dig att bo en bit ifrån staden. Eller varför inte dela lägenhet med en kursare? Det är alltid lättare att byta upp sig när du väl är mer hemma i staden och skaffat dig ett lokalt kontaktnät.

Studentlägenhet

Studentlägenheterna är populära och med det sagt är det oftast svårare att komma över en dessa. Samma sak gäller lägenheterna som ägs av nationerna. Det finns ettor men ibland även tvåor som två personer kan dela på.

Dubblett

Dubbletterna är lite ovanligare och de är som två mindre lägenheter där man oftast delar på kök och badrum men med två separata avtal. Vissa studentlägenheter har även så kallad tiomånadershyra – hyresfritt under juni och juli.

I andra hand

Om du väljer att bo i andra hand innebär det att du hyr ett rum eller en lägenhet av en privatperson. Se till att skriva kontakt med din hyresvärd och att föreningen godkänner uthyrningen, det är en trygghet för dig att allt går rätt till.

Lycka till!

Lite tips

  • Börja i tid
  • Samma dag som du söker utbildningen söker du också boende.
  • Bostadssidor & bostadsförmedlingar: För dig som ska plugga i Uppsala, besök Uppsala studentkårs bostadswebb studentboet.se eller kontakta Uppsalas bostadsföretag och sök lediga lägenheter på bostad.uppsala.se
  • Om du ska plugga i Visby, besök Gotlands studentkårs bostadswebb på gotlandsstudentbostad.se eller kontakta Gotlands bostadsföretag och sök lediga lägenheter på gotlandshem.se
  • Ditt kontaktnät. Fiska runt bland alla nära, kära och bekanta. Kanske det finns någon där som har kontakter i Uppsala eller Visby.
  • Bostadsannonser finns både i lokaltidningen på orten och på Blocket. Betala dock aldrig i förskott så du inte blir lurad.
  • Nationerna. De förvaltar nästan 40 % av Uppsalas studentbostäder. Läs på var i stan nationerna hyr ut lägenheter och ställ dig i kö på den nation som passar dina önskemål.
  • Inneboende. Kanske kan du tänka dig at t vara inneboende eller bo en bit ifrån staden. Eller varför inte dela lägenhet med en kursare eller kompis hemifrån. Det är alltid lättare att byta upp sig när du väl är mer hemma i staden och skaffat dig ett lokalt kontaktnät.
Två glada studenter sitter i en soffa på gräsmattan utanför studentlägenheter.