Konserveringsvetenskap

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KV736

Kod
5KV736
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturvård G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 4 mars 2024
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår i Byggnadsantikvarieprogrammet, 180 hp och Föremålsantikvarieprogrammet, 180 hp, men kan även läsas som fristående kurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • redogöra för naturvetenskapliga metoder och tekniker som används för att besvara frågor med relevans för kulturvård,
  • formulera frågeställningar som kan besvaras av sådana metoder och tekniker och föreslå någon analysmetod utifrån frågeställningen,
  • tolka och förstå naturvetenskapliga rapporter och artiklar med relevans för kulturvården,
  • redogöra för vilka krav som ställs på inneklimatet för komfort och bevarande av byggnader och inventarier samt hur inneklimatet kan mätas och styras,
  • redogöra för hur nedbrytningsprocesser kan yttra sig och förebyggas i dagens och framtidens förändrade klimat,
  • planera och genomföra självständiga mindre arbeten inom utsatt tid,
  • dokumentera och kommunicera såväl frågor som resultat och tolkning, så att de blir tillgängliga för en bredare krets.

Innehåll

Kursen är en introduktion till hur den fysiska miljön interagerar med det omgivande klimatet och vikten av att arbeta förebyggande. I kursen beskrivs ingående vad klimat är i form av temperatur, fuktighet, ljus och föroreningar liksom hur dessa faktorer kan kontrolleras och styras till önskat inomhusklimat. Under kursen ges en orientering om synliga tecken på åldrande och förändring av material och med verkliga eller fiktiva exempel påvisas hur det går att undersöka föremål och byggnader efter sådana tecken. Kemiska och fysikaliska metoder som används inom konserveringsvetenskap uppvisar en stor bredd men har vissa gemensamma drag, t.ex. är provtagningen avgörande för hur pålitliga resultaten blir. Kursen omfattar grunderna för undersökning av föremål, byggnader och miljö med en naturvetenskaplig metodik och ska ge förutsättningar för mer ingående studier av bruk och bevarande, risker, förändringar och skador på ett systematiskt och fördjupande sätt.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, övningar, laborationer och studiebesök varav vissa kräver obligatorisk närvaro. Studierna bedrivs huvudsakligen individuellt men grupparbete kan förekomma t.ex. i samband med seminarier och laborationer.

Examination

Examinationen sker i form av muntliga presentationer, skriftliga inlämningar, skriftlig tentamen, aktivt deltagande i studiebesök och övriga praktiska moment. Som betyg på kursen används något av uttrycken Godkänd eller Underkänd.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin