Mindfulnessbaserad stresshantering

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3BO020

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3BO020
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Lärande för hållbar utveckling och global hälsa A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid medicinska fakulteten, 3 maj 2022
Ansvarig institution
Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Behörighetskrav

Examen på grundnivå om minst 180 hp. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Vid slutet av kursen förväntas deltagarna kunna:

 

Kunskap och förståelse

  • förklara hur begreppet mindfulness definieras enligt internationell konsensus;
  • beskriva hur mindfulness utövas och hur denna erfarenhet och kunskap kan vara till nytta i situationer av psykisk och fysisk stress; 

Färdigheter och förmågor

  • analysera och reflektera över den forskning och teori som mindfulness-baserad metodik bygger på och i relation till sin egen erfarenhetsbaserade förståelse och kunskap av att praktisera mindfulness; 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt utvärdera relevant forskning, och bedöma användbarheten och relevansen av mindfulness-baserad metodik i komplexa situationer, till exempel när man arbetar i miljöer av konflikter, våld och trauma, eller hållbar utveckling, "wicked problems" och social transformation;

Innehåll

Denna kurs syftar till att ge deltagarna evidensbaserade verktyg för stresshantering, välbefinnande och hälsa. Det syftar till att ge deltagarna konkreta verktyg för hållbar hälsa och välbefinnande när de arbetar med komplexa frågor relaterade till hållbar utveckling, "wicked problems", social transformation, krig och fred och andra sammanhang som involverar trauma, våld och lidande. Komplexa problem som dessa involverar hög känslomässig laddning och ibland existentiell stress; de som engagerar sig  i dessa ämnen läser, tittar, hör och arbetar med några av de värsta upplevelserna som mänskligheten känner till. Kursen syftar till att förbereda deltagarna för de psykologiska utmaningar de kan möta i sina studier, inklusive i fältarbete, såväl som i deras framtida karriärer.

Den erfarenhetsbaserade delen av kursen är baserad på österländsk filosofi, västerländsk psykologi, gruppdynamik och erfarenhetsbaserat lärande. Det centrala målet med kursen är att lära sig strategier för att hantera sin egen stress i en snabbt föränderlig värld, ofta med stor osäkerhet. Att lära sig möta dessa utmaningar med empiriskt grundade verktyg för återhämtning, och för ökad hållbarhet i ens personliga och professionella liv, till exempel när man arbetar inom utmanande områden som kan orsaka existenstiell stress, såsom hållbar utveckling, bistånd i konfliktområden, fredsbyggande efter konflikter, trauma, våld och hälsa.

Undervisning

Kursen består av föreläsningar, seminarier och en tyst retreatdag, samt två fristående skriftliga inlämningsuppgifter.

Examination

För att erhålla betyget Godkänd (G) krävs att deltagaren genomför följande kursmoment:

  • Erfarenhetsbaserade gruppmöten

    Obligatoriskt deltagande i de upplevelsebaserade gruppträffarna med reflekterande samtal, en tyst retreatdag och hemuppgifter mellan träffarna.

  • ​​Teoretiska reflektionsseminarier

    Seminarier och två skriftliga inlämningsuppgifter där litteraturen i relation till deltagarens egen erfarenhet reflekteras. Omfattningen av och betygskriterierna för de skriftliga inlämningsuppgifterna kommer att ges vid kursstart.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en deltagare examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare. All examination sker på engelska.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin