Läkemedel i det svenska samhället

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FS004

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FS004
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaceutisk vetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 20 oktober 2020
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Allmänt

Kursen är avsedd för personer med apotekarexamen/avslutad utländsk apotekarutbildning. Kursen ingår i ett kurspaket i en kompletterande utbildning. Utbildningen regleras av förordningen (2008:1101) om högskoleutbildning som kompletterar avslutad utländsk utbildning.

Behörighetskrav

Kompletterande farmaceutisk vetenskap (I eller II), Farmaceutisk kommunikation samt Läkemedelsterapi i Sverige ska ha genomgåtts.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • beskriva hälso- och sjukvårdens uppbyggnad och organisation i Sverige
  • förklara hur högkostnadsskydd för läkemedel och svensk hälso- och sjukvård fungerar
  • redogöra för läkemedelsförsörjningens uppbyggnad, organisation och regelverk i Sverige
  • beskriva läkemedelsanvändningen och vad som påverkar förskrivning av läkemedel i Sverige
  • redogöra för det svenska sjuklighetspanoramat och resonera kring hur det påverkar läkemedelsanvändningen
  • motivera professionens roll för läkemedelsanvändningen i Sverige
  • klassificera och redogöra för specifika krav för godkännande av olika läkemedelsgrupper och för andra läkemedelsnära produkter, t.ex. medicinsk-tekniska produkter
  • redogöra för vilka kvalitetskrav det finns för läkemedel på den svenska marknaden
  • muntligen på god svenska presentera och diskutera frågeställningar kring läkemedelsanvändningen i det svenska samhället

Innehåll

Kursen ger en allmän orientering om läkemedel i det Svenska samhället. Innehållet behandlar olika aspekter på läkemedelsområdet som har betydelse för den svenska farmaceutens yrkesutövning. Följande områden ingår: hur hälso- och sjukvården i Sverige är uppbyggd och hur det svenska sjukvårdssystemet ser ut, det svenska sjuklighetspanoramat, samt olika aspekter på läkemedelsanvändningen i Sverige. I kursens innehåll ingår att definiera olika typer av läkemedel, hur dessa godkänns och vilka faktorer som påverkar förskrivning och användning av läkemedel så som nationella och regionala riktlinjer, hälsoekonomiska aspekter, högkostnadsskydd och individuella faktorer.

Undervisning

Undervisningen sker huvudsakligen på distans och i form av föreläsningar, seminarier samt utredningsuppgifter. Följande kursmoment sker i Uppsala: kursstart (läggs i anslutning till avslut av föregående kurs) och examination, sammanlagt 1-2 dagar.

Obligatoriska moment: Muntlig redovisning av utredningsuppgifter.

Examination

Skriftlig tentamen sker i slutet av kursen. För godkänd kurs krävs, förutom godkänd tentamen (5 hp), godkänt resultat på obligatoriska moment (2,5 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t. ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin