Kostvetenskap C: Kostsociologi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK053

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK053
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 2 november 2016
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i Dietistprogrammet 180 hp, Kostvetarprogrammet 180 hp samt är fristående

kurs i Kostvetenskap (C‐nivå). Kursen ges på heltid.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A: Näringslära, 30 hp, samt minst 22,5 hp från Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik eller Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 15 hp, och Dietetikens grunder, 15 hp.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Redovisa grundläggande kunskaper om betydande teorier och begrepp inom det kostsociologiska fältet
  • Analysera och värdera hur förändringar i tillgången på mat interagerar med individ, grupp och samhälle
  • Visa förståelse för och en förmåga att kritiskt bedöma hur matvanor samt förhållningssått till kropp och hälsa interagerar med kultur, etnicitet, religion, klass och genus
  • Analysera och värdera hur mat och måltider konstrueras, utövas och förmedlas i olikasociala kontexter

Innehåll

Kursen behandlar hur vetenskapliga teorier och perspektiv inom human‐ och samhällsvetenskaperna kan beskriva och förklara människors mat och matvanor, liksom synen på kropp och hälsa. Kursen ger en överblick i hur mat och måltider kan uttryckas i

relation till kultur, religion, etnicitet, migration, klass och genus, liksom i samband till mänskliga rättigheter. I kursen ingår också hur livsmedelskonsumtion och matvanor förändras under livscykeln, i relation till hushållsstrukturer och globala matsystem. Vidare belyses den offentliga måltidens struktur och utförande.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, litteraturseminarium och övningsuppgifter.

Examination

Examination sker genom skriftliga och muntliga individuella prov, seminarier och redovisningar. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns ett tillfälle för s.k. uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle. Som betygsgrader används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.

Övriga föreskrifter

Vid kursstart skall betygssättande lärare efter samråd med studerande fastställa vilka moment som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt skall läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment skall tas igen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin