Samhällsgeografi/kulturgeografi

Samhällsgeografi är den samhällsvetenskapliga delen av ämnet geografi. Samhällsgeografin beskriver och analyserar ekonomiska, sociala och politiska förhållanden och processer ur ett rumsligt perspektiv. I korthet innebär det att analysera vilken betydelse plats, miljö, gränser, avstånd och skala har för de processer och beslut som påverkar samhälle och individ.

En utbildning i samhällsgeografi förbereder dig för en rad olika arbetsuppgifter på lokal, nationell och internationell nivå, där frågor om plats och rumsliga samband är centrala. Här är några exempel:

  • Näringslivets företag utvärderar vilka platser som ger de bästa förutsättningarna och konkurrensfördelarna för verksamheten, lokalt och globalt.
  • Stadsplanerare analyserar var skolor, grönområden och resecentra bör placeras så att de bidrar till minskad segregation eller så att det är tillgängliga för specifika grupper, som barn eller äldre.
  • Internationella samarbets- och utvecklingsorganisationer behöver kunskap om migrationsmönster, territoriella konflikter eller exploateringen av kritiska naturresurser för att kunna fatta väl avvägda beslut.
  • Åtgärder för att begränsa den globala uppvärmningen och dess konsekvenser kräver kunskaper om samspelet mellan mänskliga aktiviter och naturmiljön, men också varför och hur samspelet skiljer sig åt mellan olika platser på jorden.

En utbildning i samhällsgeografi är uppdelad i tematiska kurser som varvar teoretiska kunskaper med praktiska moment. Kurserna behandlar befolkningsgeografi, urbangeografi, ekonomisk geografi, politisk geografi, samhällsplanering samt den globala uppvärmningen och dess samhällkonsekvenser. I varje kurs har hållbarhet, jämlikhet och internationella utblickar en given plats. De teoretiska inslagen varvas med dataövningar, fältarbete, kartografiska analyser, exkursioner samt uppgifter som presenteras muntligt och i skrift.

De tematiska kurserna kan sökas var och en för sig eller som kurspaketen Samhällsgeografi A respektive Samhällsgeografi B. Du som läst kurspaketen eller motsvarande innehåll är behörig till Samhällsgeografi C, där du fördjupar dina kunskaper i samhällsgeografiska teorier samt kvantitativa och kvalitativa metoder. Det självständiga arbetet erbjuder en möjlighet till fördjupning inom något av samhällsgeografins olika fält. Efter C-kursen har du möjlighet att söka en arbetsplatsförlagd praktik.

Kulturgeografiska institutionen erbjuder också introduktions- och fortsättningskurser i geografiska informationssystem (GIS), en mjukvara för analys av geografiska data.

För dig som inte har möjlighet att läsa på campus finns nätbaserade kurser med inriktning mot utvecklingsgeografi, geopolitik, urbangeografi och ekonomisk geografi. Dessa kan även sökas som ett kurspaket: Samhällsgeografi A – distans.

Samhällsgeografi är huvudområdet på grundnivå. På avancerad nivå är huvudområdet kulturgeografi.

Kurser

Grundnivå, nybörjarkurser

Grundnivå, fortsättningskurser

Avancerad nivå

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin