Välj din välkomstceremoni på konserthuset

15 augusti 2016

Varje termin välkomnar universitetet nya studenter till Uppsala med en högtidlig ceremoni. Nytt för i år är att välkomstmottagningen hålls på Uppsala konsert och kongress, UKK, på Vaksala torg.

– Det är för att universitetshuset renoveras, berättar Eva Regnér, en av dem som håller ihop årets välkomstdag för Uppsala universitet. 

Samma program
En annan nyhet är att välkomstceremonin kommer ske vid två olika klockslag den 26 augusti – och som ny student kan du välja vilken av ceremonierna du vill besöka. Programmet är detsamma vid båda tillfällena.
– Förra hösten var aulan i universitetshuset proppfull och det är viktigt att alla som vill gå på mottagningen får plats.
Aulan i universitetshuset tar 1 800 personer. Stora salen på UKK, där årets två välkomstceremonier hålls, tar 1 100 personer.
–  Därför väljer vi att ha två mottagningar så att alla kommer in, säger Eva Regnér.

Rektor håller tal
Välkomstceremonin är den pampigaste delen av välkomstdagen för Uppsalastudenter.
–  Det är tal med rektor Eva Åkesson med flera. Det är lite högtidligt, vi vill välkomna alla nya studenter till Uppsala universitet och Uppsala.
Trollkarlen och tidigare Uppsalastudenten Johan Ståhl guidar genom välkomstprogrammet i Stora salen. Under välkomstdagen kan nya studenter även besöka mässor på UKK, åka på guidade bussvisningar av Uppsala, fika med Uppsala studentkår, gå på reccepub på studentnationerna och gå på rapparen Silvana Imams konsert på Birgerjarl.

Frivillig välkomstdag
–  Vid universitet finns ett otroligt stort utbud med nationer, föreningar och andra. Det är inte ofta som allt är samlat på en och samma plats, men det är det här, säger Shirin Mavadati, som håller i universitetets mässa under välkomstdagen. 

Eftersom välkomstdagen i år är på UKK får till och med fler utställare än vanligt plats. För första gången är även bland andra nystartade UppX, Uppsala extremsportförening med på mässan, berättar Shirin Mavadati.
Välkomstdagen är öppen för alla nya studenter. Att gå på välkomnandet är frivilligt.
Dagen arrangeras av Uppsala universitet och Uppsala kommun med samarbetspartners.

För mer information om välkomstdagen och hur du får gratisbiljetter till bussguidningar och Silvana Imams konsert se www.uu.se/valkomstmottagning.