Välkomna alla nya internationella masterstipendiater!

7 september 2018

Xinyi Li, Mahir Mahdee och Elizaveta Ozernova – tre av de drygt hundra masterstipendiater som var inbjudna till rektors mottagning i Universitetshuset.

Drygt 100 nya internationella masterstipendiater välkomnades till Uppsala universitet vid en mottagning med tal och mingel i Universitetshuset den 6 september.

Uppsala universitet har under de senaste åren satsat på att öka antalet internationella masterstudenter – bland annat genom stipendier till studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz som måste betala studieavgift. Utan stipendium är det svårt för akademiskt framstående, men mindre bemedlade, avgiftsskyldiga studenter att komma till Uppsala. Stipendierna, som kommit till bland annat genom stiftelser och privata donationer, bekostar studieavgifterna och ger studenterna möjlighet att läsa en masterutbildning vid Uppsala universitet.

I år har totalt 109 internationella masterstudenter tilldelats stipendier för att läsa någon av Uppsala universitets internationella masterprogram.

Årets stipendier:

  • 37 stipendier : Uppsala University IPK Scholarships
  • 14 stipendier: Anders Wall Scholarship Foundation for studies at Uppsala University (för studenter från Kina)
  • 3 stipendier: The Scholarship Foundation of the Swedish-American Chamber of Commerce in NY (för studenter från USA)
  • 6 stipendier: The King Carl Gustaf Scholarship (för studenter från konfliktområden: Afghanistan, DR Congo, Ethiopia, India, Iraq, Libya, Mexico, Nigeria, Pakistan, Somalia, South Sudan, Sudan, Syria, Turkey och Yemen)
  • 1 stipendium: Uppsala University President´s Club Scholarship (Uppsala universitets vänners stipendium)
  • 10 stipendier: Rotary Peace Fellows
  • 38 stipendier: Swedish Institute Study Scholarship

Den 6 september var alla de nya internationella masterstipendiaterna inbjudna till en mottagning i Universitetshuset. De välkomnades av rektor Eva Åkesson och Svante Lindqvist, stiftelsedirektör vid Anders Walls Stiftelse och Beijerstiftelsen. Den tidigare stipendiaten Blake Morgan, som fick Svensk-Amerikanska Handelskammarens stipendium 2017 och även varit utbytesstudent vid Uppsala universitet våren 2016, delade med sig av sina erfarenheter av sin studietid i Uppsala. De som ville fick också uppleva en del av universitetets konstskatt på en guidad tur i huset efter mingel i fakultetsrummen.

Om de internationella masterprogrammen
Antalet internationella masterstudenter växer stadigt vid Uppsala universitet. Till de drygt 50 internationella masterprogram som börjar hösten 2018 har antalet antagna ökat till 2 343, jämfört med 1 958 förra året – en ökning med 20 procent. Även antalet antagna inom kategorin studieavgiftsskyldiga har ökat med nära 20 procent från 1 249 till 1 494.

Fem-i-topp 2018
Uppsala universitets största internationella masterprogram, med antal antagna inom parentes:
1.    Masterprogram i industriell ledning och innovation (208)
2.    Masterprogram i datavetenskap - Datavetenskap (134)
3.    Masterprogram i hållbar utveckling (130)
4.    Masterprogram i förnybar elgenerering (104)
5.    Masterprogram i global hälsa (80)