Elitidrotts-stipendium till fyra studenter

16 april 2018

Vid Uppsala universitet finns många studenter som parallellt med sina studier idrottar på elitnivå. För två år sedan inrättades ett särskilt stipendium riktat till denna grupp. Årets stipendiemottagare är aktiva inom basket, rullstolsrugby, rugby och orientering.

De fyra studenterna är:

  • Philip Ejenstam studerar på civilingenjörsprogrammet system i teknik och samhälle och är aktiv inom basket i Uppsala Basket. Han har tre säsonger i Sveriges högsta serie bakom sig, i Sundsvall och Uppsala, och ett SM-silver. Philip Ejenstam har också spelat Sverigefinal i 3x3 (en strukturerad form av streetbasket).
  • Fredrik Johnsson är studerande på språkvetarprogrammet och aktiv inom rullstolsrugby i Norrbacka HIF. Han har på kort tid tagit en plats i det svenska landslaget. Sommaren 2017 var Fredrik Johnsson en av spelarna i laget som gav Sverige ett silver i EM i rullstolsrugby.
  • Lene Lykke-Olesen studerar på ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskolan och aktiv inom 7-manna och 15-mannarugby i Uppsala Rugby FC. På klubbnivå har hon flera SM medaljer. Lene Lykke-Olesen ingår dessutom i Svenska rugbuförbundets seniorlandslagstrupp och omfattas av förbundets elitutvecklingsprogram med sikte på OS 2020.
  • Johanna Öberg är studerande på civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik och aktiv inom orientering i OK Linne. Under första året i seniorklassen har hon tagit steget in i utvecklingslandslaget och i landslagsdebuten i höstas vann hon tävlingen Euromeeting.

Stipendierna delas ut under välkomstmottagningen för nya studenter i höst. Uppsala universitet arbetar för att vara ett idrottvänligt universitet och i samband med att rutiner för elitidrottande studenter togs fram 2015 inrättades ett stipendieprogram. Fyra elitidrottande studenter tilldelas varje år 2016-2018 ett stipendium på 25 000 kronor.

Om stipendiet:

Behöriga att söka är aktiva studenter vid Uppsala universitet som bedrivit minst en termins studier på minst halvfart med godkända resultat. Idrotten ska ingå i något av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. Individuella idrottare ska tävla på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag. Elilagsidrottare ska spela i någon av de två högsta nationella serierna. Även tränare av elitlag, eller förbundskapten eller förbundstränare kan söka. En sammanvägning av studie- och idrottsmeriter sker av en kommitté bestående av representanter för universitetet, studentkåren och Upplands Idrottsförbund.