Studie- och karriärpodden

Studie- och karriärpodden, Uppsala universitets logotypStudie- och karriärpodden är en podcast för dig som studerar vid Uppsala universitet. I den här podcasten intervjuar vi studenter, alumner, forskare eller andra personer som är intressanta när det gäller studier och karriär.

Lyssna på avsnitten direkt här på sidan eller prenumerera på Studie- och karriärpodden i din podd-app.

Vad vill du höra i podden? Kom gärna med förslag eller kontakta oss om du har frågor.

Podden produceras av Madelene Rönnberg, Sara Utas Vestling och Jonathan Schalk. Alla jobbar med studentservice på Uppsala universitet. Tidigare avsnitt av podden spelades in i teknisk-naturvetenskapliga fakultetens regi.

Internationalisering på hemmaplan, vad är det?

Vad menar man egentligen när man pratar om internationalisering av utbildning och vad ska det vara bra för? Vi har träffat Camilla Ekwall, lärare på Fysioterapeutprogrammet, som berättar hur de arbetat med att öka det internationella inslaget på utbildningen för att förbereda sina studenter på ett arbetsliv som till högre grad erbjuder möjlighet till internationella samarbeten och interkulturell kommunikation. Camilla berättar hur de gått från ett litet internationellt engagemang till att skicka studenter på ett flertal olika utlandsstudieformer och hur utbildningen på hemmaplan får allt mer internationella inslag.

Avsnitt 73

Meningsfullhet – grogrund för årets Uppsalastudent 2020

Varför är det viktigt för vårt mående att känna meningsfullhet? Räcker det inte att vi kan känna glädje? Och vilka effekter får det när sociala medierna ger oss ”fel” typ av bekräftelse från vår omgivning? Detta och mycket mer samtalar vi om med Mamduh Halawa i vårens första avsnitt av Studie- och karriärpodden. Mamduh läser sista året på Psykologprogrammet. Parallellt med sina studier har han skrivit boken Like, och utvecklat Zeeds, en självreflektions-app baserad på ACT – Acceptance and Commitment Therapy. Hur hinner han med allt? På vilket sätt spelar studieteknik in i det hela? Och vad menar han med att ”som student är jag djupt priviligierad”?

Avsnitt 72

Mamduh Halawa

Hjälp - jag har skrivkramp!

Decembermörker i uppsatstider kan vara utmanande även utanför en pandemi. Håll ut, i årets sista avsnitt samtalar vi med Julie Hansen om pomodorometoden – en metod för att hitta struktur och ta hjälp av andra i skrivprocessen, särskilt i tider av ensamhet. Metoden täcker in alla fyra dimensioner av akademiskt skrivande: våra vanor, våra färdigheter, våra sociala och våra emotionella behov. Julie är docent i slaviska språk och leder LILAe:s skrivjunta på språkvetenskapliga fakulteten. I avsnittet pratar vi om att låta skrivprocessen ta tid, att skapa förutsättningar för att hitta flow och om mervärdet av att dela skrivkrampen med andra.

Avsnitt 71

Två litteraturtips från Julie:

  1. Helen Sword. Air & Light & Time & Space: How Successful Academics Write. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2017. https://www.helensword.com/
  2. Mihaly Csikszentmilhalyi.  Flow: The Psychology of Optimal Experience. New York: Harper, 1990.

Nyfiken på en karriär som forskare?

Vad innebär det egentligen att doktorera? I det här avsnittet möter vi Christine Senter, doktorand vid Institutionen för Informatik och media på Campus Gotland. Christine är en så kallad professionsdoktorand och delar sina dagar mellan att forska om digitalisering vid Uppsala universitet och arbeta som verksamhetsledare vid Region Gotland. Vi hör Christine berätta om hur det kom sig att hon tog steget in i forskarvärlden, vad hon tycker är det roligaste med att doktorera och varför man inte ska vara så rädd för att misslyckas.

Avsnitt 70

Bild på Christine Senter

Hur gick det - öppnade kårengagemanget dörren till karriären?

Vi samtalar än en gång med Felix Brunnstedt och Hanna Jansson som nu tagit steget ut i yrkeslivet. När de nu kan titta i backspegeln, vad gav deras kårengagemang för fördelar? Lyssna till ett samtal om relationer och nätverk, om att vara ny på jobbet och om att hitta nyckeln som öppnar dörren till yrkeslivet.

Avsnitt 69

Kommunikationsproffsets tips på hur du öppnar dörren till ditt yrkesliv

I terminens sista avsnitt samtalar vi med Anna Almberg, en av Sveriges främsta föreläsare inom intern kommunikation och kommunikativt ledarskap. Anna är full av kloka insikter och väcker tankar, känslor och engagemang när hon förklarar varför det är viktigt att våga röra sig utanför sin komfortzon, varför du som nyutexaminerad är värdefull på arbetsmarknaden och varför du kommer så långt med att vara genuint intresserad av andra människor.

Avsnitt 68

Bild på Anna Almberg, kommunikationsproffs.

Årets Uppsalastudent, på utbyte i Spanien våren 2020 med strikta utegångsförbud.

Årets Uppsalastudent 2019 heter Carl Johan Carsten Carlberg. Han är en tvärvetenskaplig ingenjörsstudent med stort engagemang för sina medmänniskor genom organisationen Ingenjörer utan gränser och projektet ”Engineer to Engineer”. Denna termin befinner sig Carl Johan på utbyte i Valencia, Spanien och förutsättningarna för att träna språket, leva i kulturen och studera i ett mer mångkulturellt klassrum blev inte riktigt som planerat. I detta avsnitt samtalar vi om engagemang, om studier i stort och litet, om att utmana sig själv, om utegångsförbud, om att isoleras i en liten lägenhet med andra utbytesstudenter och om förmågan att tänka tvärvetenskapligt.

Avsnitt 67

Carl Johan står på scen bakom en talarstol.

Vad händer när vi helt plötsligt måste jobba under nya omständigheter?

Det har nu gått några veckor sedan corona fått universitetet att lägga om till distansundervisning och många i personalen jobbar hemma. Poddteamet träffades över Zoom för att diskutera hur corona påverkar vår vardag. Vilka utmaningar ställdes vi inför och vad händer när vi snabbt tvingas bli mycket mer digitala?

Avsnitt 66

Lärarstudent med aspirantanställning: Möt Sara Wallerström!

I det här avsnittet träffar vi Sarah Wallerström som pluggar till lärare på Campus Gotland. Sarah har en så kallad aspirantanställning som är ett samarbete mellan Region Gotland och Campus Gotland. Detta innebär att hon en dag i veckan arbetar på en grundskola, samtidigt som hon läser grundlärarprogrammet på heltid. Hör Sarah berätta om hur det är att jobba och plugga samtidigt, varför hon trivs så bra på Campus Gotland och om hennes oro för att coronaviruset ska sätta stopp för hennes efterlängtade praktik i Frankrike.

Avsnitt 65

Sarah är också med i en film om hur det är att vara student på lärarprogrammet på Campus Gotland. Se den här!

Sarah Wallerström

Jawid tog examen mot alla odds

Jawid Heidari kom till Sverige som ensamkommande flykting 2008. Elva år senare lyckades han med den största bedriften i sitt liv, att ta ut en civilingenjörsexamen. Hör Jawid beskriva hur han kom till Sverige utan förhoppningar men med stora drömmar. Han berättar om sin kamp för att lyckas ta sig igenom en tuff utbildning och bli den förste i sin släkt med en universitetsexamen. Vad var det som gjorde att Jawid kunde hålla fast vid sitt mål och sina drömmar? Lyssna så får du veta.

Avsnitt 64

/Sara Utas Vestling, Madelene, Jonathan och Sara Rosenquist

Jawid Heidari

Hur man gör för att bli entreprenör

I det här avsnittet träffar vi Catharina Schröder som är VD för Drivhuset. Drivhuset är en stiftelse som hjälper studenter och unga i regionen att starta och driva företag. Har du en affärsidé och funderar på att starta eget? Tveka inte att kontakta Drivhuset för att få hjälp och stöd. De erbjuder vägledande samtal, kurser och har ett grymt nätverk. Lyssna på Catharina och bli inspirerad, kanske har du sedan modet att göra din dröm till verklighet.

Avsnitt 63

/Jonathan, Madelene & Sara

Catharina Schröder

Ambassadörer för utlandsstudier

I det här avsnittet berättar studenterna Alec Chamberlain och Mikaela Åhlén om sina erfarenheter av att åka på utbyte och att göra utlandspraktik. Alec åkte till Leipzig och Mikaela pluggade i Lille. Måste man vara jätteduktig på språk för att klara sina kurser? Hinner man göra något annat än att plugga och klarar man sig på sitt CSN? Lyssna på Alecs och Mikaelas berättelser. Här hittar du mer information om utlandsstudier. 

Avsnitt 62

/Jonathan och Sara

Oldies but goldies

I det här avsnittet träffar vi Ulrica Ståhl och Mats Olof-Ors. De har båda lång erfarenhet av vägledning av studenter, numera som pensionärer, men båda jobbar fortfarande aktivt med vägledning i olika former. Vi diskuterar om studenter har samma frågor då som nu? Vad kan vara avgörande när man fattar beslut om utbildning och karriär? Mats och Ulrica filosoferar kring stress och sociala medier i dagens samhälle, då är det extra viktigt att samtala med varandra. Behöver du studie- eller karriärvägledning? Här kan du boka tid eller hitta mer information.

Avsnitt 61

/Jonathan, Madelene och Sara

Grattis - jobbet är ditt!

Hur får man jobbet? I det här avsnittet träffar vi Cecilia Edin, chef för enheten för studie-och karriärvägledning vid Uppsala universitet. Cissi har lång erfarenhet av att arbeta som rekryterande chef för olika typer av verksamheter. Hur tänker en rekryterande chef när det gäller kvalifikationskrav, CV och personligt brev? Hur kan man sticka ut för att bli kallad på intervju? Hur kan man förbereda sig på bästa sätt för en intervju? Cissi resonerar kring dessa frågor och mycket mer. Lyssna så kanske du ökar dina chanser att få jobbet du söker!

Avsnitt 60

/Jonathan, Madelene och Sara

Hej hej, livet efter examen!

I det här avsnittet träffar studie- och karriärpodden Joseph Öberg Shaya ingenjör och alumn från Uppsala universitet. För Madelene är det ett extra kärt besök, eftersom Joseph pluggade civilingenjörsprogrammet i  energisystem, där Madelene tidigare var studievägledare. Det har nu gått nio år efter avslutade studier och Joseph berättar om sina erfarenheter om allt från att ta sig igenom utbildningen, hitta första jobbet och hur företagens ägarstruktur kan påverka jobbet. Joseph har arbetat på en rad olika företag men är nu mitt uppe utmaningen att driva sitt egna bolag. Funderar du på vad som kommer hända efter examen? Lyssna på Joseph så får du både tips och inspiration på vad du kan tänka på när det gäller livet efter examen.

Avsnitt 59

/Jonathan, Sara & Madelene

Samla kraft

Studie- och karriärpodden tipsar om hur man kan ladda batterierna under sommaren. Vi har alla olika behov och idéer om vad man kan göra för att samla kraft. Här får du några tips. Gör som Jonathan, Madelene och Sara. Njut av härlig och välförtjänt ledighet!

Avsnitt 58

/Jonathan, Madelene & Sara

Problem med uppskjutande?

Tobias Wasserman är kurator och psykoterapeut på Studenthälsan med många års erfarenhet av att ha träffat studenter som har problem med prokrastinering eller uppskjutande. Vi träffas i ett samtal där Tobias delar med sig av tips på hur man kan tänka om man misstänker att man själv har problem med uppskjutande. Om man skulle behöva hjälp kan man boka samtal hos Tobias och hans kollegor på Studenthälsan men man kan även gå kursen ”Gör det nu” som brukar ges varje termin. Men, en bra början är att lyssna på Tobias i det här avsnittet.

Avsnitt 57

/Jonathan, Madelene & Sara

Motivation – vår förmåga att lära och utvecklas

Det är inte alltid lätt att hålla uppe motivationen i sina studier. Kan vi bygga upp vår motivation? Och i så fall hur? Alva Appelgren har forskat på vad som gör personer motiverade och vilken typ av feedback som hjälper människor att utvecklas. När Alva startade sina studier inom biomedicin så var intresset mer inriktat mot kemi, men efter ett utbyte i Australien så ramlade hon in på neurovetenskap, kognition och beteendevetenskap. Idag har hon en PhD i Kognitiv Neurovetenskap och har ganska nyligen släppt sin bok. Vi möter henne en regnig vårdag på ett konditori i Stockholm i ett samtal om motivation och studier. Hur hittar vi vår motivation? Och hur kan vi lära av våra misslyckanden? Och på vilket sätt kan ett utbytesår öppna nya dörrar. Lyssna så får du kanske även svar på några av dina egna funderingar.

Avsnitt 56

/Jonathan, Madelene & Sara

Plugga med barn - hur funkar det?

Plugga med barn – går det? I det här avsnittet berättar Niklas Ahlm för Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist om hur det är att studera och samtidigt vara förälder. Niklas Ahlm började plugga på Civilingenjörsprogrammet i Energisystem och några veckor senare föddes hans första barn. Vågar man ta steget och börja på en utbildning när man har familj eller funderar på att skaffa barn? Niklas berättar om pusslet för att få ihop tiden för barn och familj när man samtidigt behöver tentaplugga eller förbereda sig för en laboration. Vad behöver man tänka på för att få det att fungera? Lyssna och bli inspirerad. Har du barn och vill ha lite hjälp att planera dina studier? Ta kontakt med din studievägledare här eller här. Vill du veta mer om vad som gäller för föräldraledighet? Läs mer hos försäkringskassan.

Avsnitt 55

/Madelene & Sara

Hitta ett sommarjobb

Hur hittar jag ett sommarjobb? I det här avsnittet pratar Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist om konsten att hitta ett sommarjobb och hur man kommer igång att söka. Vi pratar om var man hittar jobben. Är det på webben eller kan jag utnyttja mitt kontaktnät? Vilken typ av sommarjobb vill jag egentligen ha? Ska jag tänka strategiskt och söka sommarjobb inom ämnet jag pluggar, eller ska jag fortsätta på mitt gamla vanliga sommarjobb? Vill du få lite hjälp att komma igång och kanske också vässa CV:t? Boka en tid hos studie- och karriärvägledarna på Uppsala universitet.

Avsnitt 54

/Madelene, Jonathan & Sara

Håll i dina mål och visioner

I det här avsnittet diskuterar Madelene, Jonathan och Sara skillnaden mellan mål och visioner och vikten av att hålla drömmarna vid liv. Vad vill du bli när du blir stor? Det är den eviga frågan och den återkommer ständigt nästan oavsett hur gammal du är. Hur ska man tänka när det gäller att välja en utbildning eller karriär? I det här avsnittet dyker det dessutom upp några spontana gäster mitt i programmet med många års erfarenhet av att följa sina mål. Hur har det egentligen gått att följa målen? Lyssna så får du veta!

Avsnitt 53

/Jonathan, Madelene & Sara

Oj, jag behöver vägledning!

Den ljusnande framtid är vår! Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist är båda studie- och karriärvägledare vid Uppsala universitet. I det här avsnittet får Jonathan chansen att fråga ut Madelene och Sara om vad karriärvägledning egentligen är för något. Vem kan träffa en studie- och karriärvägledare? Vilka frågor kan man få hjälp med? Om du lyssnar får du reda på vad ”walk-and-talk” och ”skugga en alumn” är för något. Här kan du boka tid med Madelene och hennes kollegor. Här hittar du Sara och hennes kollegor.

Avsnitt 52

/Jonathan, Madelene & Sara

Hitta vägar ut

Utlandsstudier på olika sätt; I det här avsnittet reder Jonathan Schalk ut begreppen för Madelene Rönnberg och Sara Rosenquist. Det finns fyra olika sätt att komma iväg på utlandsstudier via Uppsala universitet. Det vanligaste sättet är att man åker på ett utbyte. Jonathan berättar om att man även kan åka på minor field study (MFS), utlandspraktik eller läsa sommarkurser. Jonathan har själv åkt på flera olika typer av utlandsstudier och berättar om sina erfarenheter som idag är till stor hjälp när han ska vägleda studenter ut i världen. Om du funderar på att kanske studera utomlands – lyssna på vilka alternativ som finns, så kanske du hittar det som passar just dig. Här kan du läsa mer om utlandsstudier vid Uppsala universitet.

Avsnitt 51

/Jonathan, Madelene & Sara

100% Kårengagemang

Bli engagerad i din kår; I det här avsnittet träffar Madelene och Sara två engagerade studenter, Hanna Jansson och Felix Brunnstedt. Hanna är ordförande för Uppsala ekonomerna (UE) och Felix jobbar som informationsansvarig på Uppsala Teknolog- och naturvetarkår (UTN). Vi pratar om hur de blev engagerade i sina kårer och vad kårengagemanget för med sig. Det är inte bara fest och skoj utan det ger även träning i ledarskap, projektledning, nätverk, vänner för livet och ser också bra ut på CV:t. Det finns mycket med kårengagemang som man inte ser vid första anblicken och kollar man extra noga så finns det något för alla. Läs mer om kårerna UE och UTN. Engagera dig!

Avsnitt 50

/Madelene & Sara

Musik: Jonathan Schalk

Mentor - ett stöd i studierna

I det här avsnittet träffar Madelene och Sara Guri Blomqvist. Guri jobbar som samordnare för studenter i behov av särskilt stöd på Studentavdelningen vid Uppsala universitet. Det finns en ständig efterfrågan på studenter eller andra som kan vara mentorer för studenter i behov av stöd. Hur blir man en mentor? Lyssna på avsnittet så får du veta. Här kan du läsa mer om vilket stöd som erbjuds studenter vid Uppsala universitet och här kan du läsa om hur man blir en mentor.

Avsnitt 49

Musik: Jonathan Schalk

/Madelene & Sara

Resfeber!

I det här avsnittet träffar Madelene och Sara två lärarstudenter, Emelie Entoft och Lovisa Carlberg, som precis ska ge sig iväg till Gambia på Minor Field Study (MFS). De ska jobba med ett projekt i genusvetenskap och intervjua lärare i Gambia och därefter skriva uppsats. Funderar du på att åka på MFS? Efter att ha lyssnat på det här avsnittet så kommer kanske du också våga åka. Här kan du läsa mer om hur du gör för att söka MFS.

Avsnitt 48

Musik: Jonathan Schalk

/Madelene & Sara

Senast uppdaterad: 2021-04-06