Ansökan om examensbevis och kursbevis

Examensbevis och kursbevis är dokument som visar att du uppfyllt kraven för en viss examen eller kurs. Examensbevis utfärdas normalt sett vid det universitet eller den högskola där du läst den sista kursen som ska ingå i examen.

Examensbevisen är utfärdade på svenska och engelska. Till examensbeviset hör också en engelskspråkig beskrivning av din examen, ett Diploma Supplement (se exempel på Diploma Supplement). Både examensbevis och Diploma Supplement utfärdas utan kostnad. 

För att ansöka om examensbevis ska ALLA kurser som ska ingå i examen vara slutförda och registrerade i Ladok. Om du ska ansöka om examen på avancerad nivå (magister eller master) och inte har en grundexamen från svenskt lärosäte ska du även ha visat upp din utländska grundexamen (kandidat motsv.) innan ansökan sker.

Ansök om examensbevis så här

Du ansöker om examensbevis i Ladok. Logga in i Studentportalen och under fliken "Mitt Ladok" finns en länk till Ladok. Du kan också logga in direkt i Ladok. Har du inget aktivt studentkonto skaffar du dig inloggningsuppgifter på eduID. Om du ska logga in med eduID väljer du det alternativet istället för Uppsala universitet vid inloggning till Ladok.

Om du ska ansöka om doktors- eller licentiatexamen kan du logga in direkt via Ladok med ditt anställdkonto och ansöka om examen. 

I meddelandefältet i ansökningsformuläret kan du lämna meddelande till exempel om du har kurser du vill ha med som inte syns i din ansökan, om beviset ska skickas till någon annan än dig själv (anhörig) eller om du vill hämta beviset själv i Segerstedthusets Servicecenter. Det du skriver där läses först då handläggning påbörjas, vilket kan ta ett par veckor från det att ärendet inkommit. Övriga meddelanden kan du mejla till examenshandläggarna.

Hur får jag mitt examensbevis?

Examensbevisen skickas ut med rekommenderad post och hämtas, personligen, på postutlämningsställe. Kom ihåg att du måste uppvisa legitimation vid uthämtande.

Examensbeviset kan också hämtas på Servicecenter i Segerstedthuset på Dag Hammarskjölds väg 7 i Uppsala. Skriv i så fall i din ansökan att du vill hämta ut beviset på Studentservice och ange tydliga kontaktuppgifter så vi kan nå dig när beviset är klart. Även när du hämtar ut ditt examensbevis på Servicecenter ska ID-handling uppvisas.