Professor Anna Rosling: "Stora satsningar tack vare donationer"

Anna Rosling

– Tack vare donationerna kan vi göra stora och långsiktiga forskningssatsningar. Det ger oss möjlighet att ta oss an Linnés projekt att beskriva allt levande, berättar Anna Rosling, prefekt vid institutionen för ekologi och genetik

Under våren 2022 beslutade entreprenören och fastighetsprofilen Sverker Lerheden att donera 100 miljoner kronor för att främja grundforskning inom ekologi och genetik.

Via stiftelsen Birgitta Sintrings stipendiefond delas årligen stipendier ut till ”särskilt utvalda, bäst presterande forskare” knutna till institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet.

– Det är verkligen en helt fantastisk donation till stipendier för unga forskare och den kommer att betyda mycket för oss på institutionen. Det är väldigt roligt att den går till grundforskning som är viktigt att satsa brett på, för man vet inte vad som i slutänden kommer att leda till de stora framstegen. Statliga anslag är ofta styrda men här skapas medel för grund­forskning för unga forskare, säger Anna Rosling, prefekt vid institutionen för ekologi och genetik och ordförande för stiftelsen.

Sverker Lerheden har gjort betydande donationer till forskning inom bland annat matematik, ekologi, genetik, musik och konst vid flera svenska universitet och högskolor. I samband med överlämnandet av donationen till Uppsala universitet i april 2022 berättade han:

– Jag vill med donationen hedra min hustru Birgitta Sintring och förhoppningsvis bidra till att Uppsala universitet förblir ett av världens hundra bästa universitet. Universitetets portalgestalt är Carl von Linné och det är därför naturligt att rikta donationen till unga forskare som bedriver grundforskning inom Linnés fakultet som forskar i hållbarhet. Jag önskar att mitt initiativ kan få bemedlade näringslivskolleger att generöst stödja grundforskning vid svenska universitetet.

Utöver satsningen på unga framstående forskare har stiftelsen donerat ytterligare medel för etableringen av ett kompetenscentrum för visuali­sering av dold mångfald vid Evolutionsbiologiskt centrum (EBC). Bland annat har donationen bekostat ett avancerat mikroskop som gör det möjligt att i 3D studera och beskriva hittills okända mikroorganismer direkt i komplexa prover.

Flera forskargrupper vid Uppsala universitet ligger långt fram när det gäller att utforska och kartlägga den biologiska mångfalden i komplexa prover. Främst studerar de svampar, encelliga parasiter, alger och andra encelliga så kallade eukaryota organismer, det vill säga organismer med cellkärna.

– Vi vill jobba med dold mångfald eftersom vi endast känner till en liten del av alla arter. Bland svam­par, som min grupp studerar, är bara mellan en och fem procent av alla arter beskrivna, berättar Anna Rosling. Många av de vanligaste arterna saknar fortfarande namn och vi känner bara till dem via deras DNA-sekvenser. Vi kan inte beskriva dem om vi inte kan se dem. Vi behöver en bild eller en odling och först då kan vi ge dem ett namn. Donationen ger oss möjlighet att ta oss an Linnés projekt att beskriva allt levande!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin