Guldmedalj till nanoforskaren Maria Strømme

21-9

Bildtext

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har beslutat belöna Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet, med akademiens guldmedalj.


Maria Strømme får guldmedaljen ”för hennes grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och för hennes omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin”.

Strømme och hennes forskargrupp forskar kring många olika företeelser inom nanoteknologi. De har på senare tid blivit berömda bland annat för att ha tagit fram ett batteri bestående av en ledande polymer, lite saltvatten och cellulosa från en alg. Detta kan snabbladdas på endast tio sekunder!

Hon har också utvecklat implantat som kan laddas med långsamfrisättande läkemedel och en rad andra banbrytande uppfinningar. Idag innehar hon 27 patent i hela åtta olika patentfamiljer. Hennes vetenskapliga produktion är dessutom mycket omfattande, med över 160 internationella vetenskapsartiklar och ett hundratal konferensbidrag.

– Detta var en trevlig överraskning, säger Maria Strømme. Jag har alltid älskat naturvetenskap, matematik, och fysik. Ända sedan jag var liten har det varit mitt största intresse. Dessutom är jag väldigt resultatorienterad, så jag kan driva mig själv och mina kollegor rätt hårt för att nå resultat!

– Maria Strømme har genom hårt arbete, kraftfullt engagemang och en unik talang för att kombinera kunskaper inom olika områden satt Sverige på världskartan inom nanoforskning, säger IVAs Björn O. Nilsson. Hon är en mycket värdig guldmedaljör.

Utdelningen av medaljen sker fredag 26 oktober i Stockholms konserthus av HM Konungen.

Läs mer om Maria Strømmes forskning

Läs mer om forskning inom nanoteknologi

 

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin