Inspirerande Anders Wall-föreläsning

26 november 2008

Anders Wall-föreläsningen drar alltid många studenter till universitetsaulan.

- Jag tror att Uppsala universitet är bra på att skapa entreprenörer i tiden. Det visar bland annat vår senaste annonskampanj, där vi namnger 100 företag som avknoppats från universitetet, sa rektor Anders Hallberg inledningsvis vid Anders Wall-föreläsningen som i år firar 5-årsjubileum.

Om att våga ta steget ut i det okända och att lita på sig själv, handlade mycket av dagens föreläsningar då åhörarna – som till största delen bestod av unga studenter – fick många starka förebilder att ta intryck och inspireras av.
Anders Wall själv, som står bakom professuren i entreprenörskap – dess möjligheter och risker vid Uppsala universitet – inledde  med att referera småföretagaren i Småland, som uttryckt apropå den ekonomiska krisen: ”Jag har hört att det  är lågkonjunktur, men jag kommer inte att vara med på det!”
-    Så låter en sann entreprenör! Utmärkande är förmågan att fokusera på det positiva. Vi behöver fler entreprenörer, fler som vågar, konstaterade Anders Wall fast la för säkerhets skull till:
-    Med dagens finanskris i färskt minne behöver vi också kamrerer med hängslen och livrem…

Ishotellet i Jukkasjärvi

Inför en nästan fullsatt aula introducerade moderatorn Mark Levengood årets stjärnentreprenörer och först på tur var hotelldirektör Yngve Bergkvist, grundaren av Ishotellet i Jukkasjärvi. Ishotellet  kan räknas till ett av världens mest exotiska hotell.
Berättelsen om tillblivelsen i en ”kallhåla som Jukkasjärvi” - som en ledande person från trakten uttryckt det -  var både fantastisk och inspirerande.
-    Jag hade fått  höra att  ”ingen vettig människa åker till Jukkasjärvi på vintern”, det sporrade mig. Jag tänkte istället att de övriga är nog fler, sa Yngve Bergkvist och fick hela publiken med i ett rungande skratt.
Yngve Bergkvist vände kylan till något positivt, mörkret till att bli "ett annat ljus" och Torne älv – den sista stora orörda älven i landet – fick stå för råmaterialet i skapandet av det unika Ishotellet. I dag finns kopior men originalet står bara i Jukkasjärvi.

Och i sann entreprenörsanda så förändras och utvecklas verksamheten hela tiden. Tillsammans med samarbetspartnern Absolut Vodka har konceptet Absolut Icebar etablerats i både London, Tokyo, Köpenhamn och Stockholm och det som började med en vild idé har idag vuxit till ett storföretag med mångmiljonomsättning.
De tre övriga huvudtalarna under denna dag var Imran Ahmad, grundare av Dittja Drift & Underhåll, Gunilla von Platen, grundare av Xzakt Kundrelation, Filippa Knutsson, grundare av Filippa K.
Arrangörer till Anders Wall-föreläsningen är Uppsala universitet, Stiftelsen Anders Walls professur i entreprenörskap och Entrepreneurs Academy .

_