Allt ljus på Uppsala

29 oktober 2008

Universitetshuset i nytt ljus.

Under hela november kommer uppsalaborna att se Uppsala i ett nytt ljus. En del av Uppsalas byggnader, stadsrum och årum får ett nytt utseende då tjugo utvalda platser ljussätts i en ljusfestival. Projektet ”Allt ljus på Uppsala” ska bjuda uppsalaborna på skönhet, glädje och upplevelser i höstmörkret.

Ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala” är ett samarbete mellan bl a Uppsala kommun och Uppsala universitet. Fredag 31 oktober är det stor invigning på Stora torget med bland annat invigningstal och sång samt guidade turer längs den ljussatta promenadslingan.

Tjugo utvalda platser i centrala Uppsala har ljussatts med fantasi, kreativitet och konstnärlighet. Ljusfestivalen pågår under hela november månad. Välkända byggnader, stadsrum och årum får ett nytt utseende i novembermörkret. Ett antal av byggnaderna har anknytning till Uppsala universitet; Skytteanum, Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, Engelska parken, Universitetshuset, och Linnéträdgården.

- Uppsala universitet vill gärna vara med och bidra till att sätta ljus på Uppsalas fantastiska kulturmiljö – en miljö som till stora delar har historisk anknytning till universitetet, säger Uppsala universitets rektor Anders Hallberg.

Ljusfestivalen ska samtidigt ge ett smakprov på ny energisnål teknik och nya sätt att arbeta med ljus. Man hoppas att det ska ge tillfälle för såväl kommun som fastighetsägare att diskutera energi och modern teknik.

- Vid Uppsala universitet bedrivs världsledande forskning inom området förnybar energi och det känns positivt för oss att delta i ett utvecklingsprojekt kring ny energisnål teknik i vår stad, säger rektor Anders Hallberg


Invigning av ”Allt ljus på Uppsala”: Stora torget fredag 31 oktober 19.00

Välkomna!