Nobelpristagaren i litteratur har redan varit i Uppsala

10 oktober 2008

Jean-Marie Gustave Le Clézio

Jean-Marie Gustave Le Clézio besökte Uppsala universitet 2003.

Den franske författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio får årets Nobelpris i litteratur. År 2003 besökte han Uppsala universitet och deltog i ett samtal med professor emerita Brynja Svane.

- Brynja Svane intervjuade honom om hans litteratur. Det var första gången han var i Sverige, berättar Richard Sörman, timlärare i franska på institutionen för moderna språk, som själv transkriberade samtalet.

Svenska Akademiens beskriver årets pristagare som ”uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

- Han har varit aktuell som tänkbar Nobelpristagare under lång tid. Det är trevligt att han fick det men ingen överraskning, säger Stefan Mählqvist, docent i litteraturvetenskap, som också minns Le Clézios besök i Uppsala.

Le Clézio föddes 1940 i Nice men tillbringade en del av sin barndom i Nigeria. Debutromanen Le procès-verbal (på svenska Rapport om Adam) väckte stor uppmärksamhet 1963. Den inledde en svit av krisskildringar, där han pekar ut förvirringen och rädslan i de stora västerländska städerna. Hans genombrott som romanförfattare kom med boken Öken (1980, på svenska 1984), som innehåller storslagna bilder av en förlorad kultur i den nordafrikanska öknen, i kontrast mot en skildring av Europa sett med de oönskade invandrarnas ögon.

- Sydfrankrike och Norra Afrika är hans områden. Där har han lyckats skapa en koppling mellan den gamla världen och det som kommit att bli den nya världen, säger Stefan Mählqvist.

I nyare böcker har han även skildrat andra delar av världen. Skattsökaren behandlar stoff från Indiska oceanens öar i äventyrsromanens anda, och Raga: att nalkas den osynliga kontinenten dokumenterar det liv som håller på att gå förlorat på öarna i Oceanien när globaliseringen tränger fram. Till hans senaste verk hör Allt är vind och Afrikanen, som handlar om hans barndom och den egna släktens historia.

Jean-Marie Gustave Le Clézio tilldelades i våras Stig Dagerman-priset, som han kommer att motta i Älvkarleby om två veckor.

Läs mer på Svenska Akadmiens hemsida.