Uppsala universitet fortfarande bäst i Sverige

14 oktober 2008

Uppsala universitet är fortfarande Sveriges bästa universitet, enligt Times Higher Educations årliga rankning som publicerades idag. Uppsala har stigit något sedan i fjol och rankas nu som 63:e bäst i världen, jämfört med fjolårets 71:a plats.

- Uppsala universitet arbetar ständigt för att förbättra sin kvalitet. Vi har gott renommé internationellt sett, särskilt inom forskarvärlden, säger rektor Anders Hallberg.

Listan toppas liksom tidigare år av amerikanska och brittiska universitet – Harvard ligger etta, följt av Yale, Cambridge och Oxford. I Norden är Köpenhamns universitet bäst med sin 48:e plats. Av de svenska universiteten kommer Lund på 88:e plats, medan Chalmers rankas som 162:a och KTH som 173:e bäst.

Till skillnad från många andra internationella rankningar är Times Higher Education inte enbart fokuserad på forskning, utan riktar sig även till blivande studenter som ska välja universitet. Den bygger på en kombination av kriterier, bland annat hur ofta forskare citeras i vetenskapliga artiklar och andelen internationella rekryteringar bland såväl personal som studenter. En rad experter som arbetar med att granska vetenskapliga artiklar inom olika områdena, så kallade peers, har fått ge utlåtanden, liksom arbetsgivare.

Se hela listan på Times Higher Educations hemsida.