Fråga i fokus
Vi har intervjuat forskare från olika ämnesområden om aktuella samhällsfrågor. Här får du fakta, nya synvinklar och kunskap med både djup och bredd.
-
Forskning om det nya coronaviruset
23 juni 2020
Just nu pågår intensiv forskning om det nya coronaviruset och virussjukdomen covid-19 vid Uppsala universitet, till exempel utveckling av tester och forskning om möjliga läkemedel mot covid-19. Coronapandemin innebär också stora utmaningar för samhället, för ekonomin och för människors psykiska hälsa. Här har vi samlat artiklar om coronaforskning vid Uppsala universitet.
-
Coronapandemin väcker svåra etiska frågor
12 maj 2020
Under coronapandemin ställs många etiska frågor på sin spets. Hur ska vården prioritera bland svårt sjuka patienter? Och hur mycket ska individers rättigheter begränsas? Det handlar om olika etiska perspektiv, menar Anna T Höglund och Jessica Nihlén Fahlquist, forskare vid Centrum för forsknings- och bioetik i Uppsala.
-
Så blir skolan en bättre plats för lärande
15 april 2020
Vid Uppsala universitet pågår mycket forskning om hur skolan skapar de bästa förutsättningarna för lärande. Från och med i höst utbildas instruktörer i en forskningsbaserad metod som skapar trygghet i skolan och nyligen skapades en mötesplats för praktiknära forskning. Här har vi samlat några exempel på den senaste forskningen inom skolområdet.
-
Växande kunskap om hjärtsjukdomar
11 februari 2020
I dag dör varannan människa i västvärlden av sjukdomar i hjärtat eller blodkärlen. Hjärtinfarkt är världens vanligaste dödsorsak, och ökar globalt. Forskare vid Uppsala universitet söker svar på vilka riskfaktorer som finns, hur man kan förebygga sjukdom och vill utveckla nya och bättre behandlingsmetoder. Uppsalaforskningen om hjärt-kärlsjukdomar har stor bredd. Här är några exempel från den senaste nyhetsrapporteringen.
-
Den viktiga hjärnan
31 januari 2020
Mer än var tredje svensk drabbas någon gång i livet av en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning i hjärnan. ADHD, autism, migrän, demens, MS, Parkinson, smärta, epilepsi, ångest, stroke och Alzheimers sjukdom är bara några exempel. Alla kan drabbas. Vid Uppsala universitet pågår en omfattande och bred forskning om hjärnan. Här berättar tre forskare om sin pågående forskning och vi ger också några exempel från den senaste nyhetsrapporteringen.
-
Uppsala universitet antar antibiotikautmaningen
06 december 2019
Antibiotika räddar liv över hela världen varje dag, men det växande problemet med resistenta bakterier är ett allvarligt hot mot folkhälsan. Om man inte överbryggar svårigheterna att ta fram nya antibiotika och ser till att de görs tillgängliga globalt kommer antibiotikaresistensen att fortsätta vara ett av de största hoten mot hela världens sjukvård.
-
Klimathotet: Uppsalaforskare antar utmaningen
29 november 2019
Den globala överlevnaden, biologisk mångfald, hållbar miljö och energiomställning är några av våra gemensamma stora utmaningar. Hur ska vi möta klimatkrisen? Hur får vi en mer rättvis fördelning av jordens resurser? I fokus för forskningen står förnybar energi, hållbart nyttjande av natur och hav, forskning om klimatförändringarnas biologiska effekter, hållbar samhällsutveckling och innovationer.