Strategisk hantering av forskningsresultat

Kvinna i gul tröja och jeansjacka sitter vid ett bord med en bärbar dator och håller i vita pappersark

Kursen ger dig grunderna i hur kunskapstillgångar som skapas inom forskningen kan identifieras, kontrolleras och paketeras. Syftet är att stärka förutsättningar för din fortsatta forskning samtidigt som nya insikter gör dig bättre rustad att bidra till att dina resultat kommer till användning och skapar nytta i samhället.

Kursen riktar sig till

  • Doktorand
  • Disputerad forskare
  • Docent

Ämne

  • Karriärstöd
  • Immaterialrätt
  • Innovation

Om kursen i korthet

Kursen innehåller: Tre obligatoriska halvdagsseminarier, kl. 09.15-12.00 i form av fysiska träffar på campusområden vid Uppsala universitet. Läs mer om innehållet i varje seminarium under upplägg nedan.

Kursen ges: Två gånger per år, under vår- och hösttermin.

Kursarrangör: UU Innovation

Vem kan delta?: Alla forskare, från doktorander till professorer, på Uppsala universitet samt vid Högskolan i Gävle och Högskolan Dalarna.

Poäng: För doktorander är kursen poänggivande och motsvarar 3 hp i forskarutbildningen.Övriga deltagare som fullgör kursen får ett kursintyg.

För att bli godkänd på kursen behöver du: Delta i samtliga tre seminarier samt slutföra de tre uppgifter som kommer att delas ut under kursen.

Språk: Kursen ges på engelska.

Antal platser: Max 30 deltagare per kursomgång.

Efter kursen: Du kommer ha en bättre förståelse för vilka kunskapstillgångar du skapar och vara bättre rustad att ta tillvara på dem. Du kommer ha grundläggande kunskaper om immaterialrätt och avtal, och varför det kan vara viktigt att ta kontroll över dina kunskapstillgångar.

För deltagare inom alla ämnesområden

Den här kursen är speciellt utvecklad för dig som är doktorand eller forskare. Dessutom är den utformad för att passa deltagare inom alla ämnesområden.

På UU Innovation har vi lång erfarenhet av att stötta individer med att utveckla forsknings- och innovationsbaserade lösningar inom en stor bredd av områden, och här är strategisk hantering av forskningsresultat en viktig förutsättning för att lyckas.

Varför ska jag gå kursen?

Kursen är perfekt för dig som är nyfiken på nyttiggörande och innovation i relation till din egen forskning, och vill lära dig mer. Kursen ger dig en grundläggande förståelse för olika typer av kunskapstillgångar som genereras i forskning, och hur användningen av dessa kan kontrolleras och regleras genom immaterialrättsligt skydd.

Den metod du får lära dig för hur du kan identifiera, kontrollera och prioritera kunskapstillgångar från din forskning erbjuder en struktur som är till nytta även i din forskarvardag. Utöver att stärka dina möjligheter att skapa ytterligare värde av dina resultat så kan kursens innehåll också stärka din forskning. Om du har koll på din forsknings potential och hur denna kan tas tillvara så kommer det att vässa dina ansökningar och öka din chans att säkra finansiering för din forskning.

 

Tre innehållsrika halvdagar

Varje seminarium innehåller ett praktiskt moment där du direkt får tillämpa dina nyvunna kunskaper för att få nya perspektiv på din egen forskning och på hur du skulle kunna skapa nytta av resultaten för en bredare publik.

Seminarium 1: Att identifiera kunskapstillgångar

Vi börjar med en genomgång av kursens centrala begrepp som ”kunskapstillgångar”, ”nyttiggörande” och ”innovation”. Lärarundantaget förklaras och vi går igenom reglerna för bisyssla. Du introduceras till ett verktyg för att identifiera och kategorisera kunskapstillgångar, och du får tillämpa det praktiskt på ditt forskningsprojekt. Avslutningsvis diskuterar vi vikten för dig som forskare att kontrollera dina kunskapstillgångar genom att belysa möjligheterna det skapar, men också vad som kan hända om du inte tar kontrollen.

Seminarium 2: Att kontrollera kunskapstillgångar

När kunskapstillgångarna är identifierade blir nästa steg att titta på hur de kan kontrolleras. Vi inleder med en översikt över de vanligaste immateriella skyddsformerna (patent, varumärke, upphovsrätt och design), varefter du får möjlighet att fördjupa dig inom de skyddsformer som är mest relevanta för ditt eget forskningsfält. Vi går igenom ägandeskap av forskningsresultat och faktorer som påverkar ägande. Kopplat till detta avslutar vi med en introduktion till avtal som ger dig grunderna i vad som är viktigt att tänka på när bland annat ägande ska regleras genom avtal.

Seminarium 3: Att paketera kunskapstillgångar

Nu har du koll på vilka kunskapstillgångar du har och hur användningen av dem kan regleras. Nästa steg är att utvärdera vilka av dessa som är intressanta att utveckla vidare, och i så fall hur det kan göras. Vi beskriver olika nyttiggörandemodeller och hur värdeskapandet kan göras finansiellt hållbart. Avslutningsvis får du en introduktion till de stödfunktioner som finns tillgängliga för dig som forskare om du vill gå vidare och nyttiggöra resultat från din forskning.

Kurstillfällen och anmälan

Tid
721 oktober 2024
Kursens tre seminarier äger rum följande måndagar: 7 oktober (Blåsenhus), 14 oktober (BMC) och 21 oktober (Ångström). Samtliga seminarier pågår mellan 09.15-12.00.
Plats
Uppsala
Undervisningsspråk
Engelska
Anmälan
Sista anmälningsdag: 2024-08-30
Anmäl dig här!
Deltagarantalet är begränsat och vid behov av urval ges doktorander företräde.

Kontakt

Har du frågor om kursen och vill ha mer information?

Mejla till Nhils Forslund, kursansvarig på UU Innovation.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin