Det är inte konstigt att känna sig lite osäker

Den som inte är det minsta pirrig över att börja studera ljuger. Vissa kanske flyttar till staden, medan andra flyttar till ett helt nytt liv – med nya rutiner, nya kompisar och allt vad det innebär. Det är inte konstigt att känna sig lite osäker.

Men lugn – det löser sig. Inget du pluggar är meningslöst. Om du inte trivs – byt. Se det som en erfarenhet mer än ett misslyckande, något kommer du att få ut av det. Känslan av att kanske inte passa in är allas rädsla men i föreningar, kårer, nationer eller på kursen finns många likasinnade personer med samma intressen som dig.

När det gäller boende hittar du inte alltid rätt vid första försöket, kanske får du dela bostad med någon eller bo i andra hand men tak över huvudet får du på ett eller annat sätt. Allt ordnar sig.

Är du osäker på vad eller vilka kurser du ska plugga? Då ska du höra av dig till studievägledarna. Du kan få hjälp via Skype eller bara gå förbi på drop in eller boka ett möte. De har även en ”walk and talk”. Då går du med en studievägledare genom Uppsala och pratar om det du funderar på. Vilket sätt du än väljer så är studievägledaren en professionell samtalspartner som hjälper dig vidare. När du pratar med dem kan du prata om många av livets områden. Vägledaren har tystnadsplikt om sådant som rör dina personliga förhållanden så du vet.

Om du känner oro så har Studenthälsan, studenternas egen hälsovård, psykologer, kuratorer och läkare, som kan hjälpa dig. De håller kurser i hur du lättare kan tala inför en grupp, hur du stärker din självkänsla, och hur du hanterar stress. De erbjuder dig stöd, rådgivning och individuella samtal och alla besök är kostnadsfria.

Svart t-shirt med tryck: Tentaångest, sedan 1477.