Att vara kursledare för VFU

utbildning

Den verksamhetsförlagda utbildningen ges vid lärarutbildningen i form av VFU-kurser. På samtliga lärarprogram är det totalt 30 hp som fördelas över tre kurser. Med undantag för K-KPU där det är 30 hp fördelat på två kurser.

Som kursledare för en VFU-kurs finns det flera saker som behöver genomföras.

Digitalt bedömningsunderlag (DBU)

Via DBU kommunicerar du med VFU-handledarna ute på skolorna. VFU-enheten lägger upp aktuella datum för VFU-kursen i skolan, halvtidsavstämning samt inlämning av omdöme.

Som kursledare behöver du:

  • ladda upp de dokument som handledaren behöver för kursen i fråga, såsom till exempel handledningsguide och bedömningsstöd. Detta bör ske senast två veckor innan kursstart.
  • ladda upp och publicera omdömesblanketten. Kursen behöver ha en ljusgrön och en mörkgrön punkt i marginalen för att omdömesblanketten ska vara publicerad.

Besökande lärare

Som kursledare ska du, på de kurser som har VFU-besök i sin kursplan, tilldela en besökande lärare till varje student. Du behöver informera den besökande läraren inför besöket hur ett besök förväntas gå till samt rutiner kring ett trepartssamtal.

Stöd vid bedömning eller övriga frågor

Under VFU-kursen är det viktigt att handledarna ute i skolan känner att de får stöd och hjälp med de frågor de har kring kursen uppgifter, bedömning samt eventuell frånvaro för studenten.

Vid flaggning i DBU

Om en student flaggas i DBU ska kursledaren ta kontakt med berörd handledare och student. Flaggningen syftar till att fånga upp de studenter som behöver fokusera eller arbeta mer med vissa kursmål för att uppnå dessa. Det är viktigt att kursledare och besökande lärare samt studenten blir medveten om denna bedömning. Ett extra VFU-besök kan inplaneras, om du som kursledare anser att det behövs.

Examination

Som kursledare ansvarar du för att sätta betyg utifrån det omdöme som handledaren och besökande lärare ger om studenten samt inlämningsuppgifter från studenten.

Vid underkännande

Vid ett eventuellt underkännande av en student på VFU-kurs behöver du som kursledare:

  • kalla studenten till underkännandesamtal. Studierektor och/ eller VFU-koordinator kan vid behov medverka. Om studenten önskar kan den kontakta studiebevakare som deltar vid samtalet,
  • ansvara för att samtalsprotokoll och VFU-studieplan för omexamination upprättas i samband med underkännandesamtalet. Utgå från de mallar som finns tillgängliga på DBU under VFU-dokument/ mallar. Efter samtalet skickas båda dokumenten till vfu@uadm.uu.se,
  • ansvara för att betyget underkänd (U) rapporteras in i Ladok.

VFU-handläggare arkiverar samtalsprotokoll och studieplan för omexamination i VFU-enhetens digitala arkiv.

Studenten bokar vid behov tid hos studievägledningen för att planera in lämplig period för omexamination. Perioden måste ligga inom universitetets terminstider.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin