Ny populärvetenskaplig bok om sömn

25 oktober 2018

Christian Benedict och Minna Tunberger.

Motion och nyttig kost i all ära, god sömn är minst lika viktigt för hälsan. I sin nya bok Sömn, Sömn, Sömn delar sömnforskaren Christian Benedict med sig av spännande fakta och kloka tips. Vi lottar ut tre exemplar av boken som kan hjälpa dig till ett smartare och lyckligare liv!

– Sömn har ersatt kost och motion som vår mest uppmärksammade livsstilsfaktor, likväl sover vi i dag i genomsnitt en timme mindre per dygn jämfört med för 20 år sedan. Det har bidragit till att varannan vuxen inte längre känner sig återhämtad efter vanlig sömn på vardagar, ett alarmerande faktum med tanke på de stora risker som sömnbrist medför, säger Christian Benedict, forskare och docent vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Tisdag 6 november ger han ut den populärvetenskapliga boken Sömn, Sömn, Sömn. Här tar vi del av intressanta fakta, tips om hur vi optimerar vår sömn, och inte minst högaktuell forskning direkt från sömnlaboratoriet vid Uppsalas Biomedicinska Centrum.
– Våra resultat visar bland annat att redan en sömnlös natt kan skada hjärnan, att skiftarbete orsakar nedsatta prestationsförmågor som kan ta flera år att reparera, liksom att sömnbrist kan förändra tarmfloran. Vi vet också att sömnbrist påverkar vår vikt, vårt mentala mående och ökar risken för allt från förkylningar till cancer, konstaterar Christian Benedict.

Lär dig sova bättre

I boken får du svar på en rad viktiga frågor: Hur räknar vi till exempel ut vårt individuella sömnbehov? Kan vi kompensera sömnbrist genom att sova längre på helgerna? Och hur skapar vi egentligen sömnförberedande vanor som fungerar?
– De närmast epidemiologiska sömnproblem vi ser kan delvis härledas till ny teknik. I dag lever vi omgivna av skärmar med ständig tillgång till information och dopaminkickar, vilket försvårar insomnandet. Att skärmarna dessutom avger sken som sänker vår produktion av sömnhormonet melatonin gör det faktum att många tar med sig telefonen i sängen extra problematiskt. Vi måste helt enkelt förstå varför fungerande sömnrutiner är nödvändiga och hjälpa både oss själva och våra barn att etablera dem, resonerar Christian Benedict.

---

Tävla och vinn

Maila medfarmredaktionen@uadm.uu.se och ange din postadress senast 6 november 2018 så deltar du i utlottningen av tre exemplar av boken.

Fakta

Boken Sömn, Sömn, Sömn är skriven Christian Benedict i samarbete med Minna Tunberger, journalist och författare, som har bevakat ämnet hälsa i två decennier.
Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Han har fått flera vetenskapliga pris för sin sömnforskning.

Läs ävenForskarprofil: Christian Benedict önskar alla en God Natt