”Alla vi ringer blir glada”

11 september 2018

Aishwarya Ingemarsson studerar till grundskolelärare och var en av universitetets välkomstringare i samband med terminsstarten.

I samband med att höstterminen drar igång ringer Uppsala universitets studentmedarbetare och välkomnar omkring 5 000 nyblivna studenter. Samtalen handlar om allt från matlådor till kurslitteratur och nationsliv.

Många nya studenter anländer till Uppsala universitet i september. När det är mycket som är nytt kan det vara skönt att kunna fråga någon som varit med ett tag. Därför jobbar omkring 70 studenter extra med att ringa och välkomna nya studenter.

– Samtalen är jätteuppskattade! Alla vi ringer blir glada över att få chansen att prata med en student som redan läst några terminer på samma utbildning. Även studentmedarbetarna tycker att det är kul att dela med sig av sina erfarenheter, säger Alexandra Abde, informatör vid Uppsala universitets kommunikationsavdelning.

Många praktiska frågor

Frågorna från de nya studenterna handlar ofta om kursernas upplägg och välkomstaktiviteterna i samband med terminsstarten.

– När det gäller scheman och studieadministration har de flesta bra koll. Det är väl ett tecken på att vi når ut med vår information. De ställer däremot många praktiska frågor kurslitteratur och studentlivet. Vi har också fått frågor om vad man ska ha med sig i matlådan och vilka välkomstaktiviteter man kan vara med på, säger Alexandra Abde.

Förutom cirka 4 000 studenter i den nationella antagningen, ringdes också välkomstsamtal till omkring 1 000 studenter som antagits till internationella masterprogram och kandidatprogram.

---

Läs också:

Välkomna alla nya internationella masterstipendiater!