Datahanteringsplan (DHP)

Att upprätta en datahanteringsplan (DHP) för ett forskningsprojekt ökar förutsättningarna för korrekt hantering av och kvalitetssäkring av forskningsmaterialet. I en DHP beskrivs hur data under forskningsprocessen samlas in, hanteras, organiseras, lagras och tillgängliggörs, samt hur bevarande och arkivering av data säkerställs efter avslutat projekt. En datahanteringsplan bör upprättas redan i början av forskningsprojektet och kontinuerligt uppdateras under arbetets gång.

Innehållet i en datahanteringsplan styrs av förutsättningarna för det enskilda projektet och anvisningar från forskningsfinansiärer om vad som bör ingå i en DHP

Förutom de delar som listas nedan bör en datahanteringsplan innehålla grundläggande administrativa uppgifter som projekttitel, projektledare, bidragsgivare, bidragsgivarens projektnummer/diarienummer samt uppgift om version av DHP med datum.

Följande delar brukar ingå när en DHP ska upprättas för ett projekt:

  • Beskrivning av data – återanvändning av befintlig data och/eller produktion av nya data.
  • Dokumentation och datakvalitet.
  • Lagring och säkerhetskopiering.
  • Rättsliga och etiska aspekter.
  • Tillgängliggörande och långtidsbevarande.
  • Ansvar och resurser.

En datahanteringsplan ska diarieföras, helst tillsammans med den ansökan den är kopplad till. Din institution kan bistå med diarieföring. Tänk på att en upprättad datahanteringsplan räknas som allmän handling samt att en DMP kan spridas inom projektet och även delas med finansiärer och andra externa parter. Undvik därför att lägga in sekretessbelagd information eller andra uppgifter som inte bör spridas.

En datahanteringsplan kan upprättas som ett enkelt textdokument, men det finns även web-baserade verktyg som DMPonline och Argos som gör en DHP enklare att dela och uppdatera. Projekt med koppling till SciLifeLab kan använda det datakontorets verktyg för datahanteringsplaner.

Krav från finansiärer

Allt fler finansiärer, både nationellt och internationellt, vill att forskare som tilldelas medel skriver en datahanteringsplan för sitt forskningsprojekt. I de flesta fall tillhandahåller finansiären en mall, som ofta utgår från de så kallade FAIR-principerna som riktlinje för projektets datahantering.

Svenska finansiärer

Vetenskapsrådet och Sveriges universitets- och högskoleförbund(SUHF) har tagit fram en mall som följer rekomendationer från Science Europe. Mallen finns tillgänglig i DMPonline och på VR:s webbplats. De som föredrar Word kan använda denna Wordmall.

För projekt med finansiering från Vetenskapsrådet ansvarar medelsförvaltande lärosäte för att en datahanteringsplan finns på plats när projektet påbörjas. Projektansvarig forskare vid Uppsala universitet ska upprätta en datahanteringsplan innan projektet påbörjas och underhålla planen. Planen ska inte skickas in till Vetenskapsrådet, men prefekt vid ansvarig institution ska intyga att en DHP är upprättad innan projektet godkänns i Prisma. För vissa riktade utlysningar krävs en DHP redan vid ansökningstillfället. Mer information hos Vetenskapsrådet.

Formas har också krav på datahanteringsplan för projekt som får finansiering. Den behöver inte skickas in, men ska kunna uppvisas på förfrågan. Mer information hos Formas.

Forte rekommenderar bidragsmottagare att ta fram datahanteringsplan i enlighet med Vetenskapsrådets och SUHF:s rekommendationer. Man hänvisar även till den nationella målbild som regeringen har om att all forskningsdata som genererats av offentligt finansierad forskning ska vara öppet tillgänglig. Mer information hos Forte.

Riksbankens jubileumsfond (RJ) kräver att projekt som beviljats medel skriven en DHP. Man hänvisar till VR:s mall. Mer information hos RJ.

Läs mer:

EU-finansiering

Horizon Europe

Projekt som söker finansiering från Horizon Europe ska lämna in en översiktlig datahanteringsplan (DMP) i samband med ansökan. De projekt som får finansiering ska skicka in en mer detaljerad DMP senast sex månader efter projektets start.

DHP-mallen för Horizon Europe utgår från principerna för FAIR data och möjligheterna att återanvända data. I planen ska inte bara hanteringen av data beskrivas utan även andra resurser som projektet tar fram, exempelvis kod, metoder och protokoll

Riktlinjerna för Horizon Europe inkluderar projekt som får finansiering av European Research Council (ERC) och Marie Skłodowska-Curie Action (MSCA).

Läs mer

Andra finansiärer

Även om alla finansiärer inte har krav på en datahanteringsplan så är det vanligt med riktlinjer för hur projektets data ska hanteras och om möjligt göras öppet tillgängliga. Exempelvis har Wellcome Trust krav på en så kallad Output management plan som inkluderar projektets data och för US National Science Foundation gäller att ansökningar måste innehålla en kortfattad datahanteringsplan som beskriver hur projektets data kommer att hanteras och tillgängliggöras.

I databasen Sherpa Juliet finns information om olika finansiärers policy för forskningsdata.

Har du frågor om datahanteringsplaner? – Kontakta Forskningsdatastöd

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin